неділя, 4 липня 2021 р.

Вітаміни. Вітамін В 12

 Вітамін  В 12

ДЛЯ ЧОГО НАМ ВІТАМІН В12 ?

Вітамін В12 (або ціанкобаламін) потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів та синтезу ДНК. Його нестача може призводити до накопичення гомоцистеїну (нейротоксичної сполуки), до анемії, втрати балансу, “туману в голові”, оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам’яті.

Кофермент, потрібний для синтезу нуклеїнових кислот. Особливо важливий у травній і нервовій системах і червоному кістковому мозку. Необхідний для дозрівання червоних кров'яних тілець, за його нестачі попередники еритроцитів не діляться але продовжують рости. Також бере участь у синтезі метіоніну і холіну.

Нестача вітаміну В12 найбільше проявляється: в старшому віці, після операції зі зменшення шлунку, пониженій кислотності шлунку чи прийомі ліків для її зниження, при прийомі препаратів проти печії, при хворобах шлунково-кишкового тракту (як-то хвороба Крона), в разі веганського раціону.

Вітамін В12 накопичується в печінці. В нормі у нас є запас на кілька років, але потім він може вичерпатися. Ось чому люди, які переходять на веганство чи сироїдіння, перший час почуваються добре, особливо, якщо перед цим вони їли багато м’яса. Через кілька років більшість людей повертається до споживання м’яса і не встигають зазнати симптомів нестачі вітаміну В12.

Добова потреба вітаміну В12 залежить від віку. Для дорослих вона становить 2,4 мкг на день. Для вагітних жінок та тих, що годують, — потреба у цьому вітаміні трохи більша. 

КОЛИ Є НЕСТАЧА ВІТАМІНУ В12

Нестачу вітаміну В12 можна “запідозрити” завдяки аналізу рівня гомоцистеїну — цієї речовини стає більше, якщо нам бракує вітаміну В12. Але цей аналіз не є абсолютно надійним. Якщо споживати великі дози фолієвої кислоти, як-то в разі веганського раціону, рівень гомоцистеїну буде в нормі.

Іншим маркером браку В12 є мегалобластна анемія. Її діагностують за допомогою аналізу крові. Його слід здавати регулярно, і сімейний лікар вас направить на безкоштовний аналіз. Перніціозна (злоякісна)анемія, що проявляється блідістю, анорексією, втратою ваги, задишкою; неврологічні розлади, у більшості випадків виникає внаслідок поганого всмоктування, а не власне дефіциту в дієті.

Анемія через брак В12 успішно минає, але нейродегенеративні процеси через нестачу ціанкобаламіну незворотні. Тому краще їм запобігати.

ГІПЕРВІТАМІНОЗ

Передозування вітамінами несе не меншу небезпеку, ніж їх дефіцит. Ускладнює ситуацію і те, що деякі симптоми гіпервітамінозу (як у випадку з вітаміном А, наприклад) можна помилково прийняти за ознаки авітамінозу — сухість шкіри, ламкість нігтів, тощо.

Гіпервітаміноз ітаміну В12 досить рідкий і прояви до кінця не вивчені. Вважається, що гостра форма гіпервітамінозу В12 викликає анафілактичний шок, серцеву недостатність та набряк легенів — у важких випадках.

Хронічна форма викликає у дорослих алергічні реакції, жировий гепатоз печінки, застійну серцеву недостатність та лейкоцитоз. У дітей симптоми проявляються у вигляді болів в області серця, тахікардії, підвищеного згортання крові, висипання на шкірі по типу кропивниці, порушенням роботи центральної нервової системи, лейкоцитозом в крові.


ДЕ МІСТИТЬСЯ ВІТАМІН В12

Вітамін В12 міститься в їжі тваринного походження, передусім в червоному м’ясі, печінці та рибі. Він також є в яйцях, молоці, молочних продуктах (крім масла). До деяких продуктів його можуть додавати додатково. Про це має бути вказано на етикетках продуктів.

Немає у рослинній їжі.

Стійкий до нагрівання, руйнується світлом і сильними кислотами та лугами. Може зберігатись у печінці в кількості 2—3 мг, що достатньо для задоволення потреб організму впродовж 3—5 років.


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!