неділя, 4 липня 2021 р.

Вітаміни. Вітамін В9

                                  Вітаміни. Вітамін  В9

Ще 75 років тому з листя шпинату (лат. follium – листок) уперше виділено фолієву кислоту (лат. acidum folicum) або вітамін В9. Фолієва кислота (лат. acidum folicum) — вітамін В9 або Вс, що впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів та лейкоцитів, знижує вміст холестерину у крові. При авітамінозі розвивається недокрів'я.

Вітамін В9 включає декілька біоактивних речовин: параамінбензойну кислоту, глутамінову кислоту, які входять в хімічну будову вітаміну. Похідні фолієвої кислоти, саму фолієву кислоту та споріднені сполуки називають фолатами. Вона досить поширена в природі, синтезується в тканинах рослин, мікроорганізмів, частковий синтез здійснюється в організмі людини і тварин мікрофлорою кишечнику. 


ДЛЯ ЧОГО НАМ ВІТАМІН В9 ?

Фолієва кислота необхідна для створення і підтримки в здоровому стані нових клітин, тому її наявність особливо важлива в періоди швидкого розвитку організму — на стадії раннього внутрішньоутробного розвитку і в ранньому дитинстві. Процес реплікації ДНК вимагає участі фолієвої кислоти, і порушення цього процесу збільшує небезпеку розвитку ракових пухлин. У першу чергу, від нестачі фолієвої кислоти страждає кістковий мозок, в якому відбувається активний поділ клітин. Клітини-попередники червоних кров'яних тілець (еритроцитів), що утворюються в кістковому мозку, при дефіциті фолієвої кислоти збільшуються в розмірі, утворюючи так звані мегалобласти  і приводять до мегалобластної анемії.

Серотонін – гормон радості, виробляється в достатній кількості, якщо в організмі вистачає фолієвої кислоти.

При вагітності брак фолієвої кислоти може стати причиною серйозних порушень і навіть аномалій розвитку плоду. Причому аномалії виникають дуже важкі: мозкові грижі; дефекти нервової трубки, яка є зачатком і основою всієї нервової системи у тварин і людини; гідроцефалія – водянка головного мозку, або аненцефалія – його повна відсутність; різні вроджені розумові патології і затримки розумового розвитку.

Передчасні пологи, передчасний розрив навколоплідної оболонки і народження недоношеної дитини – всього цього можна уникнути, якщо жінка під час вагітності отримує достатньо фолієвої кислоти. Після пологів вона сприяє зняттю депресії, тому жінкам просто необхідно завжди включати в своє харчування якомога більше продуктів з фолієвою кислотою.

При нагріванні руйнується до 50-90% вітаміну В9. Головна особливість натурального вітаміну B9 - чутливість до світла і температури, як і вітаміну С. Він швидко руйнується під час термічної обробки. Варіння, смаження і тушкування сильно знижують його кількість. Крім того, вітамін В9 чутливий до терміну зберігання: зелень втрачає його до 70% через кілька діб. 

 Фолієва кислота є одним з ферментів синтезу амінокислот і бере участь в обміні холіну. Потреба в цьому вітаміні росте зі збільшенням вмісту вітаміну В12. Добова потреба В9 становить 0,2 мг.

Звідки організм отримує фолієву кислоту?

Насамперед із продуктів харчування. Основне джерело - зелені листові овочі. Крім цього, вони містяться в цитрусових, горіхах, зеленому горошку, дріжджах, сочевиці, квасолі, томатах, шпинаті, спаржі,  хлібі, печінці, телятині, яйцях, зернових і м’якому сирі. Та ще незначна кількість вітаміну В9 синтезується в самому організмі (кишковою мікрофлорою) під час нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

ГІПОВІТАМІНОЗ

Макроцитарна або мегалобластна анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея. У новонароджених: підвищений ризик патологій хребта і неврологічних розладів.У дітей при дефіциті даної кислоти спостерігається відставання у вазі (гіпотрофія), пригнічення функції кісткового мозку, порушення стану слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, шкірних покривів, що створює основу для розвитку ентеритів, попрілостей, затримки психомоторного розвитку.

ГІПЕРВІТАМІНОЗ

Гостра форма зустрічається дуже рідко і викликає алергічні реакції.

Хронічна форма передозування вітаміном В9 приводить до тонічних судом м'язів ніг, сповільнення наступання менопаузи,  диспепсії, порушення функції нирок, затримки статевого розвитку у дівчат, підвищення збудливості центральної нервової системи у дітей.


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!