понеділок, 10 серпня 2020 р.

Знайомі незнайомці. Ваточник сирійський.

                                                                  Ваточник сирійський.




Більшість з нас вже неодноразово бачили цю рослину, що справедливо викликає опасіння українських екологів та аграріїв.
Свою назву ваточник отримав за вигляд насіння після дозрівання і відкриття плоду - коробочки.
Батьківщина - Північна Америка.У Євпопейському Союзі включений до переліку чужорідних інвазійних видів.
У нас - агресивний інвазійний вид, швидко заселяє нові відкриті території, особливо поля, луки, галявини лісів. Невибагливий, дає багато насіння. На полях здатен знижувати врожаї до 12-20% залежно від вирощуваної культури.
Інвазійним його називають тому, що це завезений вид, який швидко захоплює території та витісняє інші, властиві нашій місцевості, види.
В Україні особливо поширений у Дніпропетровській, Полтавській, Київській, Черкаській, Чернігівській областях, але і наразі продовжує агресивно захоплювати нові території, тому зустріти можна і в інших областях країни.
Сирійський ваточник- злісний багаторічний бур'ян, що не піддається ані хімічному, ані механічному впливу, тому становить велику загрозу на полях.
До того ж, як і всі ваточники, цей вид отруйний для тварин, тому заготовляти сіно на луках, де ви зустріли ваточник не варто!


Натомість- рослина гарний медонос та має лікувальні властивості завдяки глікозидам, що входять до складу його соку. Латинська назва цієї рослини походить від імені Ескулап.

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!