середу, 17 червня 2020 р.

ЗНАЙОМІ НЕЗНАЙОМЦІ. Дощовий черв"як

 

      Дощовий черв"як отримав свою назву через те, що велика їх кількість з"являється на поверхні грунту саме після дощу. І це ніяк не пов"язане з надлишковою любов"ю цих істот до води:) . Річ у тому, що він дихає всією поверхнею тіла, а після дощу грунт заливає водою, що заважає процесу дихання чев"яка.

    Цим істотам властива чудова регенерація. Якщо випадково при перекопуванні грунту черв"як потрапить під лопату, зовсім не обов"язково він загине. Ці унікальні в своєму роді тварини здатні відрощувати частини тіла, яких бракує:). Тому, частина з головою виживе, відростивши нового хвоста.

    Поверхня тіла дощового черв"яка вкрита слизом, що містить антисептичні речовини. Тому висушених дощових червів та їх слиз раніше широко використовували у народній медицині Європи при туберкульозі, атеросклерозі, відкритих ранах. А в Китаї їх слиз використовувли для лікування катаракти.

ГРУНТ


      Навряд чи багато людей замислювались над тим, що таке грунт та де він узявся на нашій планеті....
   Історія грунту сягає часів виникнення на планеті перших живих істот , а роль грунтів переоцінити неможливо, бо вони приймають безпосередню участь у житті нашої планети Земля.


Тож як виникли грунти?

1.Перший крок у формуванні грунту- це руйнування гірських пород під впливом часу, води, вітру ( ерозія).

2. У подрібнених за рахунок ерозії частинках гірської породи починають затримуватись залишки  органічної речовини ( рештки відмерлих живих оганізмів).

3.  Поступово відмерлу органіку  розкладають гриби і бактерії , формується гумус ( він відповідає за родючість).  Чим більше гумусу- тим вища родючість.

 !!!  Дослідження свідчать про те, що 1см гумусового горизонту утворюється приблизно за 100 років.

!!!   Якби не черви, гриби та бактерії, поверхня нашої планети була б завалена відмерлими рештками шаром в декілька десятків метрів, органіка б не перетворювалась на неорганіку, що унеможливило б колообіг речовин на нашій планеті. Таким чином, життя у теперішьому сенсі скінчилося б.

 !!! На одному гектарі цілинної землі налічується близько 200 кілограмів мікроорганізмів. Загальна ж маса всіх живих істот, що населяють цю ділянку землі та сприяють грунтоутворенню, сягає тонни

 .



4. Виділяють різні типи грунтів. Це залежить як від вмісту та виду гірських порід, так і від вмісту органічної речовини.

!!! Найродючішим з грунтів  вважається чорнозем. 

!!! Цей тип грунтів дуже гарно формується в умовах степової зони. За статистичними даними, близько 40% усіх чорноземів нашої планети знаходиться на території України.

!!! За історичними джерелами та свідченнями очевидців під час Другої Світової Війни німці вивозили з України чорноземи цілими ешелонами...

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!