середу, 11 січня 2017 р.

Як народжується перлина?

Як народжується перлина?


Перлини народжуються в раковинах морських і прісноводних молюсків. Ти знаходив, напевно, такі раковини на березі моря або біля річки.

   Молюск виділяє вуглекисле вапно і з нього будує свою черепашку. Зсередини "будинок" молюска покритий тоненькими перламутровими листочками. Іноді в привідчинені стулки раковини потрапляє піщинка. Вона впивається в тіло молюска, ранить його. Молюск і її починає обгортати перламутровими листочками, щоб гострі кути піщинки не дратували його ніжне тіло. Років через десять навколо піщинки утворюється перлина.


   Перлини бувають різної величини: з шпилькову головку і з волоський горіх. Іноді вони круглі, як кульки, іноді неправильної форми. Найчастіше вони молочно-білого кольору, рідше - ніжно-рожеві, з червонуватим і жовтуватим відтінками. Зустрічаються і чорні з сріблястим відблиском. Це індійський перли. Найбільш цінні - круглі, великі - перли видобувають з дна Індійського океану і біля берегів Японії.

   Далеко не в кожній раковині зростає перлина. Тому вирішили штучно вирощувати перли. Для цього збирають раковини, відкривають їх, обережно вкладають піщинки, а потім на спеціальних рамах опускають в море. Через вісім - десять років можна витягувати перли.
   Бувають і прісноводні перли. Прісноводні жемчужніци живуть в швидких північних річках Карелії і Кольського півострова. Такі перли зростають дуже повільно - близько сорока років.

У природі перлина - це результат захисту устриці від чужорідного тіла - піщинки або дрібного паразита. Раковина, захищаючись, обволікає його перламутром.

Середня тривалість  життя перлини приблизно 150-200 років. Раніше вважалося, що перлина зароджується в надрах раковини від удару блискавки. У європейській медицині перлами лікували «місячні хвороби»: меланхолію, епілепсію і кровотечі.

   Процес утворення культивованих перлів полягає в створенні штучних умов, впровадження подразника, що провокує устрицю виділяти перламутр, подібно до того, як це відбувається при утворенні природних перлів.
  Тепер перли культивуються в природних умовах, але відрізняються від справжніх причиною утворення: в живого молюска вводять затравки з м'якого органічного імплантату або твердого тіла. Культивовані перли точнісінько як натуральний, утворюються  молюсками, але за сприяння людини.  Жадібні китайці розміщують в мушлі до сорока маленьких заготовок.


   Мистецтву культивування натуральних перлів не менше 800 років. Першими культивувати перли почали китайці ще в XIII столітті. Вони виявили, що перлинки утворюються з чужорідних тіл, що потрапили в раковину, і стали намагатися вирощувати їх самостійно. Умільці акуратно розкривали раковини бамбуковими паличками і клали всередину крихітні кульки з глини або міді, або шматочки дерева.


 Потім раковини щільно закривали і занурювали назад в море. Перловий урожай збирався через кілька років. Одне з найдивовижніших винаходів китайських майстрів "перловий Будда". У раковину молюска клали мідні або свинцеві зображення Будди найдрібніших розмірів, які потім відображалися на дозрілій перлині.



  На початку XX століття китайську технологію запатентували підприємливі японці і почали масове виробництво цього найціннішого природного мінералу. Японські майстри вирізають з мантії жемчужниці невеликий шматочок живої тканини, загортають у неї кульку з різного матеріалу, потім поміщають його в мантію раковини іншого молюска, зробивши акуратний розріз. Перлина дозріває природним способом протягом декількох років. Причому, на цей процес досить непросто вплинути. Останнім часом навчилися вирощувати перли певної форми, певного розміру і кольору. Вперше отримати штучні перли зміг підприємець з Японії Микимото Кокіті в 1915 році. Він вводив в раковину-жемчужніцу перламутрову кульку, обгорнуту в мантійну тканину устриці-донора. Приблизно третина молюсків після цих маніпуляцій гине.



   Приблизно в одній з 4 устриць через три роки утворювалась перлина, і тільки кожна четверта перлина мала комерційну якість з товщиною  шару перламутру від 0,4 мм. Оптимальний розмір затравки, який вводять в молюск, становить від 5 до 7 мм. При цьому розмір потенційної перлини складе близько 6,5-8 мм, іноді до 10 мм.



   Сьогодні найбільші перлинні ферми розташовуються в Японії, Китаї, Таїланді. Найпопулярніші різновиди перлів вирощуються на китайських перлинних фермах - це сорти "Акоя", "Мабі" і "Перлина Південного моря". Перлини відрізняються одна від одної і за формою, і за розміром і за кількістю та якістю перламутру.


 Високоякісні перлини акойя вирощуються в морі протягом 24 місяців. Їх діаметр рідко перевищує 9 мм. Що стосується перлів Південних морів, то вони відрізняються великими розмірами (діаметр 15 мм і вище). Вироблені молюсками Pinctada Maxima австралійські перли мають широку кольорову гаму, від білого до золотого. Нарощений шар перламутру в цих перлинах може перевищуати діаметр  кульки - основи , що робить їх найціннішими культивованими перлинами в світі. Період вирощування цих скарбів становить від 20 до 24 місяців.



  Таїтянський перли, які отримують із раковин Pinctada Margaritifera, практично ідентичні австралійським по темпу і способам вирощування, проте відрізняються своїми неповторними кольорами від світло-сірого до фіолетово-чорного.


  Сьогодні на ринку можна зустріти численні намиста з прісноводних перлів найрізноманітніших властивостей, кольорів і форм. Цей мінерал виробляється величезними за розміром молюсками, що живуть у великих азіатських річках. Способи вирощування тут в корені відрізняються від описаних раніше.


У великі річкові двостулкові раковини поміщаються від 40 до 50 відрізків епітеліальної тканини молюсків, навколо яких утворюється перламутр.


Завдяки цій техніці на світ з'являються перлини без штучного ядра, тобто повністю складаються з цінних продуктів біоминералізації. Крім того, прісноводні перлини вирощуються за більш короткий час і у великій кількості. Кожна раковина може призвести до п'ятдесяти перлин.


Найвищий рівень, досягнутий в останні роки виробниками перлів, зробив його вибір надзвичайно складним: розмір і яскравість перлин не завжди дозволяють відрізнити морські перлини з штучним ядром від прісноводних. Достовірну інформацію можна отримати тільки за допомогою геммологічної експертизи.

Ціна однієї перлини може досягати 300 000 доларів. Можна було б влаштовувати лотерею - продавати закриті раковини - кому як пощастить.
Перли - єдиний з ювелірних матеріалів, що утворюється в тілі молюсків, і він же, можливо, один з найстаріших каменів, використовуваних як прикраса, оскільки не потребує додаткової обробки.

Найпопулярніший спосіб відрізнити штучну (некультивоану) перлину від природньої - провести перлиною по поверхні зуба. Вважається, що тільки справжні перли будуть при цьому скрипіти.
Перли, які не носять і які зберігається в неналежних умовах, в сухому повіті, «вмирають». У вітринах японських ювелірних магазинів в прилавку обов'язково розташовані одна або кілька склянок з водою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!