середа, 11 січня 2017 р.

Перли в історії людства

Перли в історії людства

   Цікаво, що утворення  перлин - це всього лише захисна реакція молюска на піщинки і маленьких паразитів, проникаючих всередину раковини. Шари перламутру, які і називаються перлами, слугують для ізоляції сторонніх тіл. Тому зазвичай природні перлини  мають неправильну форму. Перли вперше стали відомі в Європі завдяки іспанському  конкістадору  і завойовнику Мексики Ернандо Кортесу (1485-1547), а пізніше завдяки дослідженням чорних перлин, знайдених в Каліфорнійській затоці.
КОРТЕС

  Зараз природні перлини  можна зустріти виключно в антикварних магазинах або в музеях і на аукціонах. А все тому, що
ще в XIX столітті цей дорогоцінний мінерал стали добувати в колосальних масштабах. Заради єдиної перлинки торговці могли розкрити до 10 000 раковин, знищивши тим самим за кілька десятиліть цілі покоління раковин-жемчужниць.


 У 1952 році добувати натуральні перли, взагалі, заборонили в усьому світі.
  
Найбільша природна перлина в світі - це філіппінська "Перлина Аллаха" (або "Перлина Лао-Цзи"). Вона навіть занесена в Книгу рекордів Гіннеса. Ця перлина була знайдена на філіппінському острові Палаван в 1934 році. Її вага становить 6,37 кілограмів (або 32 000 карат), а діаметр - 238 міліметрів!
філіппінська "Перлина Аллаха" (або "Перлина Лао-Цзи")

Титулу найціннішої перлмини була удостоєна перлина "Регент" (перлина сім'ї Бонапарт), що має форму яйця. Наполеон придбав її в 1811 році для майбутньої дружини Марії-Луїзи. Пізніше вона була передана Фаберже і протягом довгих років зберігалася в його колекції в Санкт-Петербурзі. Перлина Бонапарта була продана на аукціоні в 2005 році за рекордну для перлів вартість в 2,5 мільйона доларів.
   Широко відома і "Пелегрина" (La Pelegrina) - овальна перлина із зібрання князів Юсупових. Журнал Harper's Magazine в 1866 році оцінював їх скарб в півмільйона доларів. Вона була продана князем Феліксом Юсуповим женевському ювеліру Жану Ломбара в 1953 році.


Блукаюча перлина (по-іспанськи La Peregrina)

     Блукаюча перлина (по-іспанськи La Peregrina) - велика грушоподібна перлина вагою 55,95 карат, була виловлена ​​чорношкірим невільником на Жемчужних островах в середині XVI століття і вважалася найбільшою перлиною в світі. За її виявлення невільникові була дарована свобода. Володарем цієї перлини був свого часу був король Іспанії Філіп II. У різні періоди вона належала англійській королеві Марії Тюдор, Наполеону III, і дійшла до актриси Елізабет Тейлор, яка отримала її в подарунок від чоловіка Річарда Бертона. Разом з ювелірами французької компанії Cartier (Картьє) відома актриса придумала дизайн намиста з перлів з діамантами.

МАРІЯ МЕДІЧІ ТА ЕЛІЗАБЕТ ТЕЙЛОР З ПЕРЛИНОЮ "ПЕЛЕГРІНА"


 Завжди особливу любов до перлин мали королівські особи. Англійська королева Єлизавета кожен день одягала різні намиста з перлин, кількість яких часом доходила до тисячі. Під час хрестин Людовика XIII його мати Марія Медічі, королева Франції, одягалася в плаття, розшите цілими 30 тисячами білосніжних перлин!
ІМПЕРАТРИЦЯ МАРІЯ ФЕДОРІВНА


КИТАЙ
Ранг чиновника був відзначений певною кулькою з напівдорогоцінного аба дорогоцінного матеріалу. Кульки були виготовлені з бірюзи, рубіну, сердоліку, нефриту, сапфіру, корала, їх прикріплювали на головний убір. Чиновник найвищого положення був володарем кульки з перлини. Тільки сам імператор міг носити перлові намиста, а на його маленькій круглій шапочці красувалися дванадцять ідеальних намистин з перлів.


ІНДІЯ
Ще в 15 столітті до н.е. чудові перлини любили індуси. У священних давньоіндійських книгах пишуть, що коли людину присвячували в Брахми, то одягали намисто з великих перлів на шию, яке слугувало талісманом і захищало від невдач. Одна легенда свідчить: Крішна підніс своїй дочці як весільний подарунок, чудову глибоководну перлину, з того часу перли назавжди залишились головним весільним атрибутом в Індії.

Стародавня ГРЕЦІЯ І РИМ
Клеопатра і Марк Антоній  провели найдорожчу вечерю в історії людства. Історікі люблять розповідати одну історію про царицю Клеопатру, пов'язану з перлами. Одного разу Клеопатра пішла на угоду з Марком Антонієм. Парі полягало в тому, що Клеопатра подарує своєму фавориту найдорожчу вечерю. В кінці вечері Марк Антоній готувався святкувати перемогу, так як вечеря хоча і була чудовою, але складалась з простих, дешевих страв. Клеопатра несподівано підняла келих за благополуччя Марка Антонія і кинула в вино (за іншими джерелами оцет) найбільшу, найдорожчу і найрозкішнішу свою перлину. Після того, коли перлина повністю розчинилася, цариця випила вино, і перемога була за нею. З того часу ця вечеря з Клеопатрою вважається найдорожчою в історії людства.

КЛЕОПАТРА ЗА ВЕЧЕРЕЮ


У грецькій міфології Афродіта (Венера у римлян) виникла з морської мушлі, а краплі води з її красивого волосся перетворилися в красиві перлини. У римлян перли були основною коштовністю. Торговці перлами займали почесний ранг в Римському форумі. Священні храми Венери і Юпітера прикрашали перлинами. Перли прийнято було дарувати коханим, богам і дітям.

ЕПОХА РЕНЕСАНСУ. ЄВРОПА.
Єлизавета I – мала пристрасть до перлів.

ПЕРЛИНА ХОУПА

В епоху Ренесансу (14-16 ст.) На всіх портретах правителів того часу і вищої знаті можна побачити шикарні прикраси з рідкісних перлин - Анна Болейн, Марія Медічі, Марія Стюарт. У ХVI столітті власницею найкращих перлин в Європі була королева Франції Катерина Медічі. Як пишуть історики, особливу пристрасть до перлів відчувала англійська королева Єлизавета I, на шиї у якої завжди висіло кілька перлинних ниток. Перли використовувались правлячим класом як основна прикраса на вінчанні, турнірах, коронації.

ТІАРА З ПЕРЛИНАМИ

Європейські королівства заборонили носіння прикрас з перлів простолюдинам. Дворяни теж були проти носіння перлів людьми не дворянського походження. Але потихеньку перли стали настільки популярними, що широкі верстви населення теж почали їх використовувати як прикрасу до свого вбрання.
 17 століття прозвали століттям перлів. Стали популярними не тільки морські перлини, але і річкові. З'явилася мода на перли нерівної форми, які стали називати бароковими.

"БАРОКОВІ"  ПЕРЛИНИ



   У XX столітті завдяки Коко Шанель, перли стає елементом елегантності і смаку. "Перли завжди праві", скаже одного разу законодавиця моди, яка вважала, що перли підходять до будь-якого одягу, а сама вважала за краще надягти нитку з білими перлинами на чорний светр або чорне плаття.
КОКО ШАНЕЛЬ В НАМИСТІ З ПЕРЛИН

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!