пʼятниця, 11 червня 2021 р.

Вітаміни. Вітамін Д

Вітаміни. Вітамін Д

Вітамін D існує на Землі майже 500 мільйонів років, коли сонячне проміння потрапляло на перші форми життя — фітопланктон. Назвали його четвертою буквою алфавіту тому, що винайдений він був після відкриття вітамінів А, В і С, у 1921 році. Вітамін D є найважливішим вітаміном – і саме його не вистачає в організмі більшості людей. За даними дослідження, проведеного за підтримки Європейської Комісії, 40,4% людей живуть з дефіцитом цього вітаміну, а, отже, з високими ризиками для здоров’я. Масштаби поширення D-вітамінного дефіциту набули характеру пандемії, яка торкнулася переважної частини населення, включаючи дітей та підлітків, дорослих, вагітних та годуючих жінок, жінок у менопаузі, людей похилого віку, серед яких поширеність дефіциту вітаміну D може сягати 100%.

Значення вітаміну D для здоров’я настільки велике, що його дефіцит спричинює каскад порушень — від коливань настрою та погіршення пам’яті до серйозних захворювань.

Мабуть, ви чули про те, що «сонячний» вітамін допомагає нам мати міцні кістки та уникнути небезпечної хвороби – рахіту. Але на цьому функції вітаміну D зовсім не обмежуються, бо він — єдиний вітамін, який працює також як гормон, що регулює весь обмін речовин в організмі.

Сонце та їжа — два вітаміни D
Вітамін D, який називають кальциферолом, належить до групи жиророзчинних вітамінів та існує у двох формах —  D3 (холекальциферолу ) та D2 (ергокальциферолу), які  в організмі виконують однакову роботу, але різними шляхами потрапляють до нього.

D3 (сонячний) утворюється у шкірі при потраплянні на неї сонячного проміння.
D2 (харчовий) міститься в дуже обмежених продуктах харчування, таких як печінка тріски та морська риба; і в невеликій кількості — в яєчному жовтку та вершковому маслі.
Обидві форми вітамінів є вкрай важливими. Вітамін D потрапляє у кров, а звідти переноситься в печінку, нирки та кишечник, де він всмоктується і використовується для потреб організму.
Засвоюваність (біодоступність) вітаміну D залежить від роботи жовчного міхура і  від кількості жовчі: чим краще працює жовчний міхур, тим засвоюваність вітаміну D вища.

Вітамін D — вітамін і гормон
Вітамін D є унікальним, тому що, окрім функції вітаміну, виконує і функцію гормона.

Як вітамін, він стимулює утворення особливого транспортного білка у слизовій оболонці кишечника, який переносить кальцій та фоcфор до кісткової та м’язової тканин.
За рахунок цього в крові підтримується постійний рівень кальцію та фосфору, що необхідно для формування та росту кісток, профілактики остеопорозу, переломів, рахіту та псуванню зубів, а також спазмів у м’язах.
 

Як гормон він активно впливає на формування імунітету, нервово-м’язову провідність, нормальний ріст клітин та профілактику запалень.

Поширеність дефіциту вітаміну D
Дефіцит вітаміну D є більш поширеним, ніж можна було очікувати. Особливо ризикують люди, які не лише не отримують достатньо сонячного проміння, але і проживають у місцях із тривалими періодами знижених температур, та низькою інсоляцією, при якій кут падіння сонячного проміння та його розсіювання в атмосфері не дають змоги утворюватися вітаміну D у шкірі.

До цих місць відноситься і Україна. Проте навіть люди, які живуть у більш теплому та сонячному кліматі, нерідко опиняються під загрозою тому, що тривалий час знаходяться в приміщенні, прикривають тіло, коли знаходяться на вулиці, або використовують сонцезахисні засоби для зменшення ризику виникнення раку шкіри.

 

Ризик дефіциту вітаміну D у людей у віці понад 65 років є дуже високим. По-перше, вони проводять менше часу на сонці, по-друге, мають менше рецепторів на шкірі, які перетворюють сонячне світло на вітамін D, за рахунок чого в шкірі 70-літньої людини виробляється на 50-75% менше вітаміну D, ніж у шкірі 20-річного.
По-третє, у них гірше поглинається вітамін D з їжі, навіть якщо вони отримують його в  достатній кількості, за рахунок послаблення перетворення вітаміну D у засвоювану форму. Доведено, що 40% літніх людей, які живуть у сонячному кліматі, можуть не мати оптимальної кількості вітаміну D у своєму організмі.

Виражений або прихований дефіцит вітаміну D спостерігається у жінок у періоді менопаузи.

Дефіцит вітаміну D може також виникнути при споживанні протягом тривалого часу вітаміну D нижче рекомендованого рівня, коли дія сонячного проміння на шкіру обмежена, коли порушується утворення активної форми вітаміну D в нирках, або при недостатньому засвоєнні вітаміну D із шлунково-кишкового тракту.

Низький вміст вітаміну D у більшості продуктів харчування створює ризик хронічного дефіциту, розвиток якого ще більше посилюється при алергії на молочний білок, непереносимості лактози, ововегетаріанстві та строгому вегетаріанстві.

При надмірній масі тіла вітамін D відкладається у жировій тканині та стає недоступним для центрального кровотоку і засвоєння. Тому збільшення кількості людей з надмірною масою тіла веде до підвищення розповсюдженості дефіциту вітаміну D.

Які прояви мають наштовхнути на думку про те, що у вас не вистачає вітаміну D?

  • У вас псуються зуби, ламаються нігті, Ви схильні до травм та переломів: при дефіциті вітаміну D кісткова тканина стає крихкою і виникає ризик переломів.
  • Ви часто втомлюєтеся, хворієте та у вас повільно загоюються рани: дефіцит вітаміну Д послаблює імунну систему та зменшує вироблення важливої речовини кателіцидину, яка допомагає організму боротися із запаленнями та інфекціями.
  • У вас пригнічений настрій: дефіцит вітаміну D веде до зменшення синтезу нейромедіатора дофаміна, який відповідає за хороший настрій.
  • Ви постійно переїдаєте: дефіцит вітаміна D пригнічує роботу гормона лептина, який відповідає за насичення.

Оптимальним маркером є вміст вітаміну D у сироватці крові.

Хто в групі ризику дефіциту вітаміну D
Люди із захворюваннями кісток.
Люди похилого віку ( > 60 років), які мали падіння та переломи кісток.
Люди з надмірною масою тіла (з ІМТ > 30) та ожирінням.
Вагітні жінки та годуючі матері.

Люди, які мають алергію на молочний білок або непереносимість лактози.
Люди, які мають захворювання, при яких зменшується засвоєння поживних речовин, зокрема, запальні захворювання кишечника (СПК), хвороба Крона та целіакія.
Люди, які тривалий час приймали ліки, зокрема, глюкокортикоїдні гормони, противірусні, протигрибкові та протиепілептичні препарати.

Що робить вітамін D в організмі

  • Підтримує чудове самопочуття, сприяє здоров’ю зубів, кісток, м’язів та імунної системи.
  • Зменшує ризики цукрового діабету 1 та 2 типів, серцево-судинних захворювань, астми, запалень та злоякісних пухлин, зокрема, раку молочної залози, підшлункової, кишечника та простати.
  • Необхідний для профілактики рахіту, остеопорозу, швидкого зростання переломів, загоєння ран, різноманітних захворювань шкіри, зокрема, псоріазу.
  • Знижує ризик розвитку розсіяного склерозу, зокрема, у жінок до 40%.
  • Знижує ризик вікової макулярної дистрофії (дегенерації) сітківки ока.
  • Для людей з надмірною масою тіла, поєднання низькокалорійної дієти та достатнього рівня вітаміну D сприяє швидшому зниженню маси тіла.

Скільки потрібно вітаміну D?
Згідно більшості світових клінічних рекомендацій, дієтичних рекомендацій МОЗ України, RDA, Інститутом медицини США для здорових людей 18-50 років рекомендованою денною нормою споживання вітаміну D є 600 МО (Міжнародних Одиниць).

Людям старшим 50 років рекомендовано одержувати 800-1000 МО вітаміну D на добу. Це пов’язано із більшими віковими втратами кісткової маси (остеопорозом).
 

Численними дослідженнями показано, що оптимальним є підтримання рівня вітаміну D вищим 30 нг/мл (75 нмоль/л).

Дуже важливою умовою для хорошого засвоєння вітаміну D є достатня наявність кальцію та магнію в раціоні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!