четвер, 3 серпня 2017 р.

Знайомі незнайомці. С К О Л І Я



Дедалі частіше на території Дніпропетровщини ми можемо зустріти ость таких комах, які викликають страх. Але ми боїмося того, що нам невідоме. Давайте ж позайомимось з цими дивними створіннями побижче та з"ясуємо, чи варто вже так їх боятися.
 Сколія, незважаючи на свої значні розміри, є менш небезпечною, ніж звичайна оса. Для людського організму
її отрута слабша. Сколії  не нападають  першими. Вжалити вона може тільки в разі самозахисту.
Користі від цієї комахи набагато більше, ніж шкоди. На жаль, популяції сколій з кожним роком зменшуються, що може привести до їх повного вимирання.

Довжина цих комах в залежності виду - від 10 до 100 мм. Розмах крил до 60 мм. Місцем проживання більшості різновидів сколий є тропічні і субтропічні регіони. Невелика частина зустрічається на півночі. У країнах СНД налічується близько 25 видів. Колір у більшості видів чорно-жовтий. Самиця чорного забарвлення з жовтими бляхами на черевці. Крила у неї мають колір лушпиння цибулі з пурпуровим відблиском. Самиця  масивніша і незграбніша за самця . Він виглядає в порівнянні з нею більш слабким.

Сколії – оси, що паразитують на личинках жуків-носорогів, хрущів, бронзовок, відкладаючи яйце у тіло жертви.
 Сколії полюють на здобич, у якій зближені нервові вузли. Знайшовши свою жертву, самка починає її атакувати - вона жалить її завжди в черевній нервовий центр, який керує рухом. Таким чином, сколія не вбиває личинку, а паралізує її. Це дає можливість їжі тривалий час залишатися свіжою.

Розмноження та живлення
 Виходить, що своє жало оса використовує як тонкий хірургічний інструмент. Цим інструментом вона практично завжди влучає в ціль. Після знерухомлення жертви сколія відкладає на її черево яйце. Вилупившись, личинка сколії поступово починає поїдати личинку жука. Процес поїдання теж має свої особливості - спочатку з'їдаються менш важливі органи, і тільки в кінці кровоносна і нервова система. Якщо порушити цей процес прийому їжі, то через дуже короткий час вона почне розкладатися. Але в природі таких помилок не відбувається. Полює сколія під землею, тому процес полювання прихований від спостерігача.
Середня тривалість поїдання жертви личинкою близько 12 днів. Від жука в кінцевому підсумку залишається тільки шкірка. Потім личинка сколії починає ткати кокон. Для цього личинки поміщаються в висячий гамак, який служить в якості огорожі, що дозволяє правильно розподілити нитки. Через добу процес формування кокона закінчено. Він має форму еліпса. У самки його середня довжина 26 мм, у самця - 17 мм. Слинні залози утворюють шовк, який складається з білків і вуглеводів. В такому стані личинка проводить зиму, а навесні з неї з'являються дорослі комахи, які виходять назовні для пошуку їжі і розмноження. Дорослі оси годуються квітковим нектаром. Період спарювання у сколий, як і у інших комах, обмежений. Після запліднення самка риє нору недалеко від місця проживання своєї майбутньої здобичі. Ці норки відрізняються від норок, які роблять інші перетинчастокрилі. У них немає входів і виходів, коридорів. Щоб проникнути в землю, самка вибирає будь-яке місце, яке до цього ще не було зрите. Місце виходу для неї теж не має значення. При виході норка розсипається, завалюючи вихідний отвір. Приблизно до кінця літа самка зайнята відкладанням яєць і заготівлею їжі для личинок.

Різновиди

У світі налічується багато різновидів сколій. Розглянемо найпоширеніші. Гігантська сколія.

Ця сколія мешкає в північній Африці, Південній Європі, на Близькому Сході, Криму та Середньої Азії.  Зрідка зустрічається на території центральної та східної України . У холодних грунтах личинки цих комах виживати не можуть. Цей вид занесений до Червоної книги як рідкісний. Самка виростає в довжину від 32 до 55 мм, самці - від 26 до 32 мм. Спосіб життя личинки такий же, як і у інших видів сколій: вона паразитує на личинках пластинчатовусих жуків (жук-носоріг, мармуровий хрущ). Дорослі оси починають літати з кінця травня. Це денні комахи. Вдень вони вилітають в пошуках нектару, а вночі зариваються в підстилку. Через відсутність довгого хоботка  сколії можуть харчуватися тільки з квітів, у яких немає глибокого віночка. Але крупніше гігантської є яванська головаста сколія (Scolia capitata). Доросла особина досягає довжини 60 мм.

Степова сколія.


Цей вид сколій зустрічається поодиноко невеликими популяціями. Раніше ареалами її проживання вважалися Японія, Південно-Схід Китаю, Примор'ї. Сьогодні локально можна зустріти степову сколію у Криму, ​​а також степовій і лісостеповій зонах України. Причиною скорочення чисельності даного виду ос є оранка степів, пестициди і скорочення видів пластинчатовусих жуків, які є їжею для личинок. Самець досягає в довжину 16-22 мм, самка - 13-18 мм. Тіло комахи покривають рідкісні, але довгі волоски (до 3 мм). Самка відкладає яйце на жертву. Через 1-2 дня виходить личинка і протягом 5-6 днів поїдає личинку господаря. Після чого заривається на 40 см углиб землі і так зимує, утворивши кокон. Дорослі комахи харчуються пилком степових рослин.

Користь і шкода від ос-сколій

У природі оса-сколія вважається хижаком через плотоядність личинок. Вона поїдає шкідливих комах, які є шкідниками сільськогосподарських культур, таким чином приносячи користь сільському господарству і садівництву. У деяких країнах спеціально завозять сколій на очеретяні плантації, щоб боротися з тропічними жуками-носорогами. Також ефективна вона в боротьбі з шкідниками кокосових пальм. Жовтолоба сколія знищує жуків, які пошкоджують коріння фруктових дерев, виноградників. Що стосується дорослих ос, то їх користь полягає в запиленні рослин. Хоча це миролюбні створення і їх укуси не викликають такої пекучого болю, як укуси звичайної бджоли, все-таки отрута оси-сколії може впливати на людину.

Що робити при укусі

 Незважаючи на те, що сколії жалять рідко, допомога при укусі необхідна, оскільки наслідки дії отрути на кожен окремий організм можуть бути різні. Особливість укусу сколії в тому, що вона жалить, що не сідаючи на шкіру. В першу чергу потрібно переконатися, яка комаха вкусила, чи дійсно це була оса. Вона не повинна залишати своє жало на місці укусу. Але необхідно все-таки перевірити. Потрібно продезинфікувати спиртом, перекисом або йодом місце укусу. Оскільки в організм потрапила отрута, то потрібно запобігти її розповсюдженню. Ні в якому разі не можна її видавлювати з місця пошкодження, так можна занести інфекцію. У цей момент необхідно випити якомога більше рідини. А щоб сповільнити всмоктування отрути, прикласти до місця укусу холодну грілку, мокрий рушник або компрес з соди (1 чайна ложка соди на 200 мл води). Шматочок змоченого цукру також може допомогти витягти отруту. Щоб запобігти  алергії, рекомендовано прийняти антигістамінні ( протиалергічі) препарати. Головний засіб, щоб зняти набряк і боротися з хворобливими відчуттями - холодні компреси. При великій площі ураження можна прийняти димедрол. Якщо впаде артеріальний тиск, приймають кордіамін. Обов'язково виключити спиртні напої, оскільки вони можуть посилити набряк і погіршити стан. Ці дії рекомендовані при укусах будь – яких ос та бджіл.

Наслідки

Якщо вкусила одна оса, то зазвичай це не має важких наслідків для організму. Отрути потрапляє трохи, і своєчасна допомога швидко знімає проблему. Якщо людину одночасно покусає понад 500 ос, то це може привести до летального результату. У 1-2 відсотків людей є небезпека смерті від сильної алергічної реакції. Іноді вистачає для цього одного укусу. У людини може посилитися серцебиття, з'явитися запаморочення, нудота, блювота, судоми. Більш важка реакція, яка може виникнути від укусу будь – якої оси - анафілактичний шок. Людина втрачає свідомість. Така реакція організму вимагає негайного виклику швидкої допомоги. Наслідки після укусу набагато важче для таких груп людей: дітей, алергіків, діабетиків, астматиків, людей похилого віку, вагітних жінок.
СКОЛІЇ ШВИДКО ЗНИКАЮТЬ З ТЕРИТОРІЇ НАШОЇ ПЛАНЕТИ. ЗАХИСТІТЬ! НЕ ЗНИЩУЙТЕ! ПРОСТО БУДЬТЕ ОЕРЕЖНІШІ ПОРЯД!

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!