субота, 13 травня 2017 р.

Кураре

Кураре
      Кураре  – всесвітньо відома отрута з рослини стрихнос отрутоносний, що росте у Південній  Африці. 
Отруту цієї рослини індіанці використовували для полювання, нею вони змащували кінці своїх стріл.
    Вперше про страшну  індіанську отруту кураре європейці дізналися
на початку XVII століття від англійського дворянина сера Уолтера Релея. Він був посланий королем Англії Яковом I до Гвіани, країни на північному сході Південної Америки, на пошуки легендарного, казково багатого індіанського міста (або країни) Ельдорадо. Повернувся він ні з чим, і ніхто зараз не пам’ятав би його імені, якби в повідомленні про свою експедицію він не згадав про застосовувану  індійцями смертоносну, миттєво діючу отруту кураре (інші її назви «Урара» і «вооралі»). Релей бачив, як індіанці вставляли змащені кураре стріли в один кінець своїх трубок і дмухали в інший кінець з такою силою, що стріли вражали ціль на відстані 100 метрів. Але йому не вдалося дізнатися, з чого добувають кураре (як зараз сказали б, її рецепт). Ціле століття це залишалося таємницею для європейських учених, і тільки в 1830 році німецькому ботаніку Роберту Шомбургу під час подорожі до Гвіани вдалося відкрити цю таємницю. Індіанець-провідник показав йому рослинау, з якої отримують кураре. Нею виявилася ліана, в якій Шомбург впізнав відому науці рослину «стріхнос» (індіанське його назва – «Урара»). До речі, з стріхноса, правда іншого виду, отримують ще одну страшну отруту – стрихнін.


                                                                        Стрихнос
 З Америки до Європи кураре потрапив 1595 р. Минуло трохи більше 200 років, і по річці Оріноко здійснив подорож чудовий натураліст Олександр Гумбольдт. Він побачив, що місцеве населення і місіонери досить часто вживають кураре в своєму побуті. Супутнику Гумбольдта, преподобного отця Сеа, який хворів лихоманкою, щоранку приносили в його гамак живу курку, призначену на обід, і стрілу, отруєну кураре. Незважаючи на слабкість, батько Сеа нікому не довіряв операцію якій надавав великого значення: вважалося, що м'ясо курей, убитих іншим способом, несмачно. За словами А. Гумбольдта, великі птахи гуан і гокко після уколу в стегно вмирали через 2 - 3 хвилини, дрібні - майже миттєво, а щоб умертвити, наприклад, свиню, нерідко було потрібно більше 10 - 12 хвилин.

Було марно вмовляти мандрівників відмовитися від страху, коли вони дізнавалися, що кури, мавпи, ігуани, великі річкові риби, що вживаються ними в їжу, вбиті отруєними стрілами. Однак поступово страх зникав. І справді, як потім довели спеціальні досліди, проведені французьким фізіологом Маженді, кров тварин, загиблих від кураре, отрута не отруював. Ні м'ясо їх, ні навіть екстракт кураре, прийнятий всередину, не викликали отруєння, тому що отрута погано всмоктується з кишечника. Кураре був небезпечний лише в тому разі, коли безпосередньо потрапляв в кров.
Під час зворотного плавання Гумбольдт ледве уникнув неминучої небезпеки. Кураре, який зберігався в його багажі, ввібравши вологу з повітря, став рідким і пролився з погано закупореного судини на білизну. При пранні цієї білизни ніхто не помітив, що один панчіх наповнився отрутою. І тільки доторкнувшись рукою до липкого кураре, Гумбольдт зрозумів, що трохи не надів отруєний панчіх. Небезпека була велика: у нього на нозі кровоточили ранки, що залишилися після невдалого вилучення піщаної блохи. Якщо кураре свіжий, досить концентрований і якщо він встиг проникнути в систему кровообігу, зцілення неможливо. Так вважали доти, поки не було вивчено механізм дії отрути і не вдалося знайти протиотрути. Але це сталося значно пізніше.
Чималих зусиль зажадало розкриття таємниці кураре. З яких рослин його добували? Індіанці ретельно приховували це від європейців, супроводжуючи виготовлення отрути таємничим ритуалом.
Роберту Шомбургу не довелось побачити, як готують кураре. Років через 10 першим з європейців це вдалося його братові. Він і описав для європейської науки процес приготування цієї отрути.
У казан з киплячою водою кладуть кору Урара. Кожні півгодини додають ще якісь речовини, які, на думку спостерігача, мають лише магічне значення. Коли вода в казані трохи загусне, її фільтрують, виливають у неглибокий горщик і ставлять на сонце для подальшого випарювання. Після цього додають сік коренів дерева «мурам», що надає вариву в’язкість патоки. На весь процес приготування кураре йде близько доби.

       Отрута кураре діє досить специфічно – при потраплянні у тіло тварин вона паралізує м’язи і викликає зупинку дихання. 
  Та отруйні речовини, що входять до складу кураре не активні при потраплянні в організм через шлунок, тому індіанці могли їсти отруєне м'ясо вбитої тварини не побоюючись за своє життя. На думку місцевих мешканців таке м'ясо взагалі вважається делікатесом, тому що воно стає більш м’яким та ніжним. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!