Продукти, корисні для здоров’я. Чорниця
Ті, хто ще не пробував чорницю,
багато чого втратили. Ця ягідка шанувалася в народі з давніх часів, її недарма
називали молодильною і широко використовували в рецептах народної
медицини. Не дарма чорниця широко використовується в
народній медицині —
ця ягода давно відома своїми цілющими властивостями..
Чорниця починає дозрівати в середині літа, в
липні. Кожна ягідка покрита восковим нальотом і має синюватий відлив. Її
невисокі кущики зустрічаються в лісах і в болотистій місцевості. У культурі ця
дикунка приживається дуже погано, хоча на сьогоднішній день є культурні
сорти, що можна вирощувати в садку. Але
для того, щоб зібрати дикої чорниці, доводиться бродити в пошуках по болотах і лісах.
Склад чорниці, здавалося б,
нічим особливим не дивує: 84% води, 12,5% вуглеводів, решта 3,5% припадають на
білки, жири, клітковину і мінерали. Зате вітамінний і елементний склад вище
всяких похвал. І при цьому радує низька калорійність: 57 ккал в 100 р чорниці.
Оптимальне співвідношення вітамінів С, групи В, дубильних речовин, Магнію,
Феруму, Купруму обумовлюють здатність зміцнювати стінки судин,
антибактеріальну, протианемічну дію чорниці і здатність оздоровлювати кишечник.
Вітамін С, таніни і флавоноїди
ефективні при погіршенні зору, коньюктівіті, зниженій адаптації до темряви,
відшаруванні сітківки. Відвар з чорниці застосовується при лікуванні запальних
процесів горла і порожнини рота, шлункових розладів, хронічного ревматизму,
екзем і опіків, анемії. Чорниця — сильний природний антиоксидант, який
впливаючи на клітинному рівні, посилює регенераційні процеси в організмі. Тому
чорницю застосовують для загального омолодження організму, активізації
діяльності мозку і профілактики онкологічних захворювань.
Цікаво, що листя чорниці, як і ягоди, дуже
корисні при захворюваннях нирок, а діабетикам знизять рівень глюкози в крові. З
листя чорниці заварюють чай, який тонізує і підвищує імунітет при вірусних
інфекціях, допомагає при головних болях, а також тривалому докучливому кашлі.
Листя чорниці незамінне при дерматологічних захворюваннях і запаленнях
суглобів.
Можна вживати
тільки чорницю з екологічно чистій місцевості, оскільки вона здатна
накопичувати в собі багато шкідливих речовини, особливо радіоактивні. У цьому випадку цілющі властивості
будуть зведені нанівець, а корисний продукт стане отруйним. Так що, якщо ви не
збирали чорниці самі, то майте справу лише з перевіреними продавцями.
Кілька
порад щодо вживання чорниці
- Влітку
вживати слід свіжі ягоди, тоді організм отримає максимум корисного, що є в
чорниці;
- Ягода
зберігає більшість корисних властивостей в сушеному вигляді;
- Дієтична
цінність чорниці незаперечна, свіжі ягоди легко засвоюються і збагачують
організм вітамінами і мінералами;
- Кращий
час для збору листя чорниці пора цвітіння;
- Чорницю
збирають вручну вранці або ввечері. Так як шкірка у ягід дуже ніжна,
намагаються її не пересипати з однієї тари в іншу;
- Вибираючи
товар на ринку, звертають увагу на наступне: однорідний темний колір, наявність
сизого нальоту, ягідки сухі і досить великі;
- Корисні
властивості зберігаються повністю лише у свіжих ягодах, на 2 місці сік-фреш, на
третьому — чорниця, що перетерта з цукром (1: 1).
У роботі були частково використані матеріали з сайту http://likarski-roslini.net.ua
Немає коментарів:
Дописати коментар