пʼятниця, 11 серпня 2017 р.

Продукти, корисні для здоров’я. Чорниця

Продукти, корисні для здоров’я. Чорниця

 
      Ті, хто ще не пробував чорницю, багато чого втратили. Ця ягідка шанувалася в народі з давніх часів, її недарма називали молодильною і широко використовували в рецептах народної медицини. Не дарма чорниця широко використовується в
народній медицині — ця ягода давно відома своїми цілющими властивостями..

    Чорниця починає дозрівати в середині літа, в липні. Кожна ягідка покрита восковим нальотом і має синюватий відлив. Її невисокі кущики зустрічаються в лісах і в болотистій місцевості. У культурі ця дикунка приживається дуже погано, хоча на сьогоднішній день є культурні сорти,   що можна вирощувати в садку. Але для того, щоб зібрати дикої чорниці, доводиться бродити в пошуках  по болотах і лісах.


     Склад чорниці, здавалося б, нічим особливим не дивує: 84% води, 12,5% вуглеводів, решта 3,5% припадають на білки, жири, клітковину і мінерали. Зате вітамінний і елементний склад вище всяких похвал. І при цьому радує низька калорійність: 57 ккал в 100 р чорниці. Оптимальне співвідношення вітамінів С, групи В, дубильних речовин, Магнію, Феруму, Купруму обумовлюють здатність зміцнювати стінки судин, антибактеріальну, протианемічну дію чорниці і здатність оздоровлювати кишечник.
     Вітамін С, таніни і флавоноїди ефективні при погіршенні зору, коньюктівіті, зниженій адаптації до темряви, відшаруванні сітківки. Відвар з чорниці застосовується при лікуванні запальних процесів горла і порожнини рота, шлункових розладів, хронічного ревматизму, екзем і опіків, анемії. Чорниця — сильний природний антиоксидант, який впливаючи на клітинному рівні, посилює регенераційні процеси в організмі. Тому чорницю застосовують для загального омолодження організму, активізації діяльності мозку і профілактики онкологічних захворювань.
    Цікаво, що листя чорниці, як і ягоди, дуже корисні при захворюваннях нирок, а діабетикам знизять рівень глюкози в крові. З листя чорниці заварюють чай, який тонізує і підвищує імунітет при вірусних інфекціях, допомагає при головних болях, а також тривалому докучливому кашлі. Листя чорниці незамінне при дерматологічних захворюваннях і запаленнях суглобів.

    Можна вживати тільки чорницю з екологічно чистій місцевості, оскільки вона здатна накопичувати в собі багато шкідливих речовини, особливо радіоактивні. У цьому випадку цілющі властивості будуть зведені нанівець, а корисний продукт стане отруйним. Так що, якщо ви не збирали чорниці самі, то майте справу лише з перевіреними продавцями.
                           Кілька порад щодо вживання чорниці

- Влітку вживати слід свіжі ягоди, тоді організм отримає максимум корисного, що є в чорниці;
- Ягода зберігає більшість корисних властивостей в сушеному вигляді;
- Дієтична цінність чорниці незаперечна, свіжі ягоди легко засвоюються і збагачують організм вітамінами і мінералами;
- Кращий час для збору листя чорниці пора цвітіння;
- Чорницю збирають вручну вранці або ввечері. Так як шкірка у ягід дуже ніжна, намагаються її не пересипати з однієї тари в іншу;
- Вибираючи товар на ринку, звертають увагу на наступне: однорідний темний колір, наявність сизого нальоту, ягідки сухі і досить великі;

- Корисні властивості зберігаються повністю лише у свіжих ягодах, на 2 місці сік-фреш, на третьому — чорниця, що перетерта з цукром (1: 1).


У роботі були частково використані матеріали з сайту http://likarski-roslini.net.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!