середа, 16 серпня 2017 р.

Хімія любові. Гормони.

Гормони любові


Гормон  — це біологічно-активна хімічна речовина, що виділяється ендокринними залозами безпосередньо у кров і впливає на певні органи і тканини-мішені або на організм в цілому. Гормони є гуморальними регуляторами певних процесів у системах органів.
Гормони можуть керувати нашими діями, та й взагалі визначати наш характер. А чи впливають вони на нашу закоханість та й взагалі вміння любити?
Учені довели, що любов з точки зору хімії — це поєднання п’яти різних гормонів, які виділяються в мозку людини і впливають на його емоції і тілесні відчуття. А саме:
·                       Дофамін
·                       Адреналін
·                       Серотонін
·                       Ендорфіни
·                       Тестостерон або ж естроген, залежно від статі
Розглянемо дію кожного з них детальніше.



Дофамін – надшвидкісний передавач сигналів в мозку, саме тому виникає відчуття миттєвого захоплення людиною. Саме дофамінпередує почуттю задоволення і його вважають гормоном щастя та ейфорії.
Адреналін – гормон наднирників. Виділення його у кров пришвидшує метаболізм та кровообіг, а отже і серцебиття, що можемо помітити, коли знаходимось біля об’єкту закоханості.Він активізує наші сили, через нього нам не сидиться на місці і хочеться здійснювати подвиги. Він дозволяє з легкістю робити те, чого зазвичай робити не вдається або просто не хочеться.
Від серотоніну залежить настрій. Від його недостачі можуть з’являтись навіть суіцидальні думки, а від високого вмісту – чудове самопочуття. Він піднімає нам настрій навіть коли на це немає особливих причин, тому в період закоханості ми радіємо всьому навколо, але з часом кількість цього гормону в крові різко падає. Більшість з ним асоціюють кохання — з яскравими позитивними емоціями.
Едорфіни нам приносять спокій після дії адреналіну. При фізичному контакті з людиною виникає відчуття захищеності та задоволення. Чим більше ендорфінів виробляється в гіпофізі – тим щасливіша людина.
Під час періоду закоханості у жінки різко підвищується рівень естрогену, а у чоловіків тестостерону.
Кажуть, що термін любові – три роки. Саме після цього терміну додається дія таких гормонів як окситоцин та вазопресин. Це гормони, які формують відчуття ніжної прихильності.Окситоцин називають гормоном ніжності та прив’язаності, яку ми відчуваємо до людини, а вазопресин – гормон вірності.
Був проведений експеримент на щурах шведськими нейробіологами. Вони «перетворили» полігамних самців на моногамних штучним підвищенням рівня вазопресину. Тоді самець прив’язувався до однієї самки, а інші у ньоговикликали агресію та неприязнь.


Отже, можна стверджувати, що хімічна формула кохання існує, але не лише гормони відіграють роль у цьому. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!