понеділок, 4 листопада 2019 р.

Загадкова А Н А К О Н Д А


Загадкова  А Н А К О Н Д А



·          Анаконди мешкають в Південній Америці,в тропіках, але тільки на схід від Анд. На захід від цього гірського хребта вони не зустрічаються. Анаконди мешкають переважно у заплавах Амазонки, бо не люблять швидкої течії.
·      Перша згадка про анаконду датована серединою XVI століття. Про цих величезних змій розповіли іспанські конкістадори.
·          У старій літературі анаконду називали «водяним удавом», бо більшу частину життя анаконди проводять не на суші, а у воді. Анаконди чудові плавці і здатні залишатися під водою близько 10 хвилин, для цього їх ніздрі закриваються спеціальними клапанами.


    Серед усіх існуючих зараз на Землі змій, анаконди є наймасивнішими. Найбільшою змією вважається анаконда (Зелена або Гігантська). У довжину вона зазвичай не більше
10 метрів, однак, може важити до 220 кілограмів. Самки анаконди зазвичай у півтора раза довші і масивніші за самців.

Самиця і три самця в сезон  розмноження

·        Через те, що живуть ці змії в основному у важкодоступних місцях, їх чисельність досі достеменно не відома , так само, як і максимальна тривалість життя  в дикій природі.


·          Як і інші змії, анаконди час від часу оновлюють шкіру. Але вони вважають за краще робити це у воді, обдираючи боки об каміння на річковому дні.
·          Анаконди можуть як народжувати живих дитинчат, що зазвичай і відбувається, так і відкладати яйця. Вагітність у них триває до 7 місяців. Виношуючи дитинчат, самки анаконди сильно худнуть, втрачаючи при цьому іноді до 50% своєї маси.


·          Незважаючи на свої значні габарити, анаконди вміють повзати і по деревах. Правда, роблять вони це рідко, і зазвичай не забираються високо.
·          У разі настання посухи і неможливості перебратися в іншу водойму, анаконда зазвичай заривається в мул і впадає в заціпеніння, подібне зі сплячкою. З настанням сезону дощів її життєдіяльність відновлюється.


·          Анаконди абсолютно не отруйні, і їх слина абсолютно нешкідлива, свою жертву вони душать, часто ламаючи при цьому кістки для легшого заковтування. Ребра у них рухливі, і вони можуть розсуватися, а обидві щелепи також не з'єднані одна з одною, тому, маючи порівняно невелику голову, анаконда може проковтувати  дуже велику здобич.


·          У  цих змій зафіксовані випадки канібалізму. Дорослі анаконди  запросто можуть з'їсти своїх молодших і дрібніших сородичів.
·           Доросла анаконда легко може проковтнути людину, але ніколи не полює на людину навмисне. Та при нагоді напасти все одно може, тому що люди для них - така ж здобич, як і будь-яка тварина. Будучи ситими, ці створіння ніколи не нападають першими. Проковтнувши велику здобич, анаконда може перетравлювати її до 2-4 тижнів, забравшись куди-небудь в затишне місце, це пов'язано з повільним обміном речовин.

·          Дорослі анаконди можуть практично не боятися інших хижаків. Якщо говорити про анаконду, необхідно мати на увазі, що цей удав настільки сильний, що серед змій суперників практично не має. На молодих анаконд можуть полювати великі крокодили та ягуари, а от доросла анаконда майже нікому не по зубах.

·          Деякі американські індіанці полюють на анаконд через їх цінну шкіру, яка йде на текстильні та галантерейні вироби. Їх м'ясо також вживають у їжу, тому головним природним ворогом анаконди є людина. Полювання на анаконд в країнах, де вони мешкають, не заборонене, оскільки вважається, що їх водиться досить багато, і вони дають численне потомство.
·        На відміну від більшості тварин , анаконди ростуть протягом всього життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!