пʼятниця, 30 липня 2021 р.

ВАКУОЛІ



📌Вакуолі – одномембранні органели, заповнені рідиною. Утворюються вакуолі з міхурців ЕПС(Ендоплазматичної сітки) або КГ (Комплексу Гольджі).
📌Розташовуються в цитоплазмі прокаріотичних клітин (наприклад, газові вакуолі), клітинах тварин (наприклад, травні та скоротливі вакуолі), рослин (осморегуляторнізапасаючі вакуолі). Особливо добре розвинені вакуолі в клітинах рослин, де займають більшу частину клітини.
📌Мембрана, що їх оточує, називається тонопластом, а водний вміст – клітинним соком. Вакуолі рослин необхідні для регулювання тургорного тиску та pH цитоплазми. У вакуолях зберігаються найрізноманітніші речовини, деякі із яких можуть мати поживну цінність. Також вакуолі можуть накопичувати пігменти, такі як антоціанін, зокрема у пелюстках для приваблення запилювачів. Склад і концентрація клітинного соку дуже мінливі і залежать від виду рослини та функцій вакуолей.
📌Функції.
У клітинах вакуолі виконують дуже різні функції:
❗️перетравлення складних органічних речовин (травні вакуолі одноклітинних тварин),
❗️видалення надлишку води і продуктів обміну (скоротливі вакуолі прісноводних водоростей та одноклітинних тварин), ❗️запасання речовин (клітини грибів і рослин),
❗️підтримання сталої форми клітини (завдяки тургору, який здійснюється із залученням водного вмісту осморегуляторних вакуолей),
❗️накопичення токсичних продуктів обміну ("ізолюючі" вакуолі щавлю),
❗️захист від поїдання (алкалоїди у вакуолях пасльонових) та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!