середа, 18 серпня 2021 р.

Плід

 ПЛІД - це генеративний орган квіткових рослин, який утворюється після процесів запліднення (видозмінена у процесі запліднення квітка).

Кількість плодів залежить від кількості маточок у квітці.

Кількість насіння в плодах залежить від кількості насінних зачатків у зав'язі маточки.

Значення плоду:

• слугує для поширення;

• захищає насінини від несприятливих впливів довкілля.

Різноманітність плодів пов'язана з різними способами поширення рослин.

 

БУДОВА ПЛОДУ.

До рослини плід кріпиться за допомогою плодоніжки. 

Плід складається з однієї чи кількох насінин, оточених стінкою плода – оплоднем, або перикарпієм (від грец. пери - біля, навколо і карпос - плід). 



Оплодень, або перикарпій, складається з трьох шарів: 

• зовнішнього – екзокарпію;

• середнього – мезокарпію;

• внутрішнього - ендокарпію. 

Стінка плода утворюється насамперед зі стінок зав'язі (плоди вишні, персика, сливи). У формуванні стінки плода можуть брати участь й інші частини квітки: квітколоже, основи тичинок, чашолистків і пелюсток (плоди яблуні, суниць, помідорів).

 

Ознаки класифікації плодів:

1) за розвитком із простої маточки (прості) або складної маточки (складні);

2) за будовою стінки (сухі або соковиті);

3) за кількістю насінин у плоді (однонасінні або багатонасінні);

4) за здатністю розкриватися (розкривні) або розпадатися (нерозкривні).

 

Плід з квітки з одною простою маточкою: біб, горішок, зернівка, кістянка.

Плід з кількома плодиками з квітки з кількома простими маточками: багатолистянка (іорлики, калюжниця), багатогорішок (жовтець, суниця, шипшина), багатокістянка (ожина, малина).

Плід з квітки зі складною маточкою: коробочка, стручок, ягода, померанець, яблуко, гарбузина, кістянка, горіх крилатка, сім'янка, кістянка.    

Супліддя – щільне зібрання плодів, що утворились з окремої квітки суцвіття та зрослися між собою (шовковиця, ананас, буряк, інжир).

 

Плоди за кількістю насінин: однонасінні (горіх, крилатка, сім'янка, кістянка)  та багатонасінні (коробочка, стручок, ягода, померанець, яблуко, гарбузина, кістянка).

 

Особливості будови шарів оплодня (стінки плоду) зумовлюють різноманітність плодів.

СОКОВИТІ ПЛОДИ. 

Стінка дозрілого плода залишається соковитою і може містити цукри, що надають плоду солодкого смаку. 


СУХІ ПЛОДИ.

Під час дозрівання стінка плода висихає, і вміст води в ній значно зменшується (всі шари шкірясті або дерев'янисті і щільно зростаються між собою).

Сухі плоди за особливістю його відкриття: 

• розкривні плоди переважно багатонасінні (біб, стручок, стручечок, коробочка);

• нерозкривні містять здебільшого лише одну насінину (горіх, сім'янка, зернівка).

Сухі плоди: багатолистянка, багатогорішок, листянка, біб, стручок, стручечок, сім'янка, зернівка, горіх, коробочка тощо.







Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!