субота, 19 листопада 2016 р.

Дещо про наших прадавніх предків. Австралопітеки

Австралопітеки



   Австралопітеки - вимерлі двоногі людиномавпи; зазвичай розглядаються як підродина родини гомінідів. Назва запропонована після першої знахідки австралопітеків - черепа дитинчати 3-5 років в Південній Африці.
Виявлено скелетні залишки від декількох сотень австралопітеків з Південної (ПАР) і Східної (Ефіопія, Кенія, Танзанія) Африки. Австралопітеки жили в період від 4-5 до 1 млн. років тому. Їх появу пов'язують з початком похолодання, коли тропічні ліси стали поступово замінюватися саванами. Їх предками були, ймовірно, якісь пізні дріопітеки, менш пристосовані до деревного середовища, які і переходили до проживання в більш відкритій місцевості.

Ранні австралопітеки

    Австралопітеки були першими достовірними представниками тієї еволюційної гілки, яка в кінцевому підсумку привела до людини. Їх головна відмітна риса - прямоходіння (встановлено за будовою таза , кісток нижньої кінцівки, а також за відбитками слідів в вулканічних туфах) поєднується з мавпячим мозком і примітивним черепом. Найдавніші австралопітеки жили в області Східно-Африканської зони розломів 3-4 млн. років тому і, ймовірно, ще не цілком порвали зв'язок з деревним способом життя. Зазвичай їх відносять до виду австралопитек афарский (Australopithecus afarensis) (за назвою тектонічної западини в Ефіопії, де проводилися розкопки). Відомі залишки від декількох десятків особин цього виду, в тому числі і найбільш повний скелет жіночої особини ( «Люсі»), від якої збереглося приблизно 40% кісток (1974). Багато вчених вважають австралопітека афарского «перехідною ланкою» між мавпою і ранніми людьми. За зовнішнім виглядом він дещо схожий на «випрямленого» шимпанзе, але з більш короткими руками (і пальцями) і менш розвиненими іклами, середній обсяг мозку становив близько 400 куб.см - як у шимпанзе. Можливо існування і інших, більш ранніх видів австралопітеків, проте знахідки віком понад 4,5 млн. років вкрай рідкісні і фрагментарні. Ранні австралопітеки жили бродячими групами, розкиданими по великій території. Тривалість їх життя складала в середньому 17-22 роки.


Пізні австралопітеки

   Пізні австралопітеки, які жили від 3 до 1 млн. років тому представлені трьома видами: мініатюрний (грацильний) австралопітек африканський (Australopithecus africanus), відомий переважно з Південної Африки, а також два масивних австралопітека: південноафриканський Парантроп (Paranthropus robustus) і східноафриканської Зінджантроп ( Zinjanthropus boisei). Останні з'явилися приблизно 2,5 млн. років тому і відрізнялися масивною статурою: чоловічі особини могли мати зріст сучасної людини, жіночі були значно менше. Обсяг мозку (в середньому 500-550 куб.см) був майже втричі менше, ніж у сучасної людини. Цим австралопитекам приписується використання природних предметів (кісток і рогів тварин). У пізніх австралопітеків тенденція до посилення жувального апарату переважала над тенденцією до подальшого збільшення обсягу мозку.

   Передбачається, що найдавніші людиномавпи типу австралопітека афарского могли дати початок як пізнім спеціалізованим масивам австралопітеків, вимерлим близько 1 млн. років тому, так і раннім представникам роду людина, що з'явилися приблизно 2-2,4 млн. років тому. Зазвичай їх відносять до виду людина уміла (Homo habilis). За своїми розмірами і загальним виглядом людина уміла мало відрізнялась від класичного австралопітека африканського, з яким її навіть об'єднують, але мала значно більший мозок (в середньому 660 куб.см) і була здатна виготовляти грубі знаряддя праці шляхом поверхневої обробки базальтових і кварцових плит.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!