понеділок, 8 травня 2017 р.

"Батько" пеніциліну

"Батько" пеніциліну

     Олександр Флемінг (1881–1955) — видатний англійський бактеріолог, імунолог та мікробіолог. 

Олександр Флемінг за роботою

      У 1922 р. після невдалих спроб виділити збудника звичайних простудних захворювань Флемінг абсолютно несподівано відкрив лізоцим — фермент, що вбиває деякі бактерії і не заподіює шкоди здоровим тканинам. Перспективи медичного використання лізоциму виявилися досить обмеженими, оскільки він був ефективним засобом проти бактерій, які не є збудниками захворювань, і абсолютно неефективним проти хвороботворних організмів. Це відкриття, однак, спонукало Флемінга зайнятися пошуками інших антибактеріальних препаратів, які були б нешкідливі для організму людини.
     Відкриття Флемінгом пеніциліну в 1928 р. стало результатом збігу ряду обставин, настільки неймовірних, що в них майже неможливо повірити. На відміну від своїх охайних колег, які очищують чашки з бактеріальними культурами після закінчення роботи, Флемінг через неохайність не викидав культури по 2–3 тижні, доки його лабораторний стіл не ставав захаращеним 40 або 50 чашками. Тоді він брався за прибирання, переглядав культури одну за іншою, щоб не пропустити щось цікаве. В одній із чашок він виявив цвіль, яка, на його подив, пригнічувала висіяну культуру бактерії Staphylococcus. Відокремивши цвіль, він установив, що «бульйон, на якому розрослася цвіль... набув чітко вираженої здатності пригнічувати ріст мікроорганізмів, а також бактерицидні та бактеріологічні властивості по відношенню до багатьох поширених патогенних бактерій». Цвіль, якою була заражена культура, належала до дуже рідкісного виду Penicillium.


Зразки культури Penicillium

     Важливим є той факт, що Флемінг ділився зразками культури Penicillium з деякими колегами в інших лабораторіях, але жодного разу не згадав про пеніцилін ні в одній з 27 статей або лекцій, опублікованих ним у 1930–1940 рр., навіть якщо мова в них йшла про речовини, що спричиняють загибель бактерій.

                                          Так виглядає Penicillium у  мікроскоп

     Пеніцилін, можливо, був би назавжди забутий, якби не більш раннє відкриття лізоциму. Саме це відкриття змусило інших вчених-медиків — Флорі і Чейн — зайнятися вивченням терапевтичних властивостей пеніциліну, унаслідок чого препарат був виділений і підданий клінічним випробуванням.

Ховард  Уолтер Флорі

Ернст  Борис Чейн

    Нобелівську премію з фізіології і медицини 1945 р. було присуджено спільно Флемінгу, Флорі і Чешу «за відкриття пеніциліну і його цілющого впливу при різних інфекційних хворобах». 
    За останні 10 років свого життя Флемінг був удостоєний 25 почесних ступенів, 26 медалей, 18 премій, 13 нагород і почесного членства у 89 академіях наук і наукових товариствах, а в 1944 році — дворянського звання.



 У сьогоденні пеніцилл також  можна зустріти у деяких сортах дорогих сирів з пліснявою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!