пʼятниця, 13 жовтня 2017 р.

Цікаві факти про гречку


Гречка — злак унікальний. Невибаглива в процесі дозрівання, дає відмінний урожай без яких би то ні було добрив та сама «справляється» з бур'янами, які серед гречки просто не ростуть.
Гречка наповнює життєвою енергією. В Індії та Китаї вважається, що
з допомогою гречки можна впливати на біологічні точки в організмі, тому для профілактики різних захворювань радять ходити по килимку, на якому розсипана гречка.
Гречка допомагає від безсоння. принаймні, саме гречаним лушпинням наповнюють спеціальні подушки від безсоння.
Гречка є низковрожайною крупою. Є версія, що саме тому вона не поширена в Європі і в усьому іншому світі, де кожен гектар землі на рахунку. Гречка дає від 4 до 10 центнерів з гектара, в той час як рис, в середньому, приносить по 60 центнерів з гектара, а у рисоводчеських країнах цей показник може зростати до 150 центнерів.
Гречка — цінне джерело білка. У ній міститься 18 незамінних амінокислот, а білок близький за складом до збалансованих білків курячих яєць і сухого молока. Крім того, гречка засвоюється набагато легше м'ясних продуктів за рахунок свого рослинного походження.



Гречка є частиною національної кухні Японії. Саме там з гречки виробляють гречану локшину «соба», яка користується популярністю у численних ресторанах Японії.
Гречку не можна змішувати з цукром. На жаль, цукор нейтралізує всі корисні властивості гречки і, тільки якщо ви є справжнім ласуном, то можете замінити його медом. Але краще уникати цих солодких компонентів.
Гречку обсмажують перед готуванням. Багато бувалих туристів обсмажують гречану кашу перед походом, тому що після смаження гречана крупа стає набагато смачніше, набуваючи більш яскраво вираженого приємного післясмаку.
Гречка ідеально підходить для дієт. Дивно, що концентрація вітамінів і мінеральних речовин в гречці в 1,5–3 рази вище, ніж у будь-яких інших крупах. Всі ці корисні речовини допомагають прискорити обмін речовин, що веде до зниження ваги, а з організму виводиться вся зайва рідина. Саме тому гречана дієта така популярна.
Гречка містить три з восьми необхідних організму амінокислот (треонін, лізин, триптофан), завдяки чому є незамінним продуктом для тих, хто з якихось причин не вживає м'ясо, вживає його в мінімальних кількостях або обмежив себе тимчасово (наприклад, поститься). Крім того, засвоюється гречка набагато краще м'ясних продуктів.
Крім амінокислот гречка містить різноманітні вітаміни групи РР, вітамін Р (рутин), щавлеву, яблучну, малеїнову і лимонну кислоти. Вітаміни зміцнять кровоносні судини, збережуть і підвищить їхню еластичність, зменшать проникність. Завданням кислот є врегулювання кислотно-лужного балансу ШКТ, що перешкоджає накопиченню в організмі солей і сприяє їх виведенню.
Окремої уваги заслуговують ліпотропні речовини, що містяться в гречці. Їх функцією є захист печінки від переродження (зокрема, виникнення цирозу), поліпшення серцево-судинної системи і роботи підшлункової залози.
Вживання гречки сприятливо позначається на рівні цукру в крові. Рівень буде плавно підніматися, без небезпечних для здоров'я стрибків.



Гречка виводить з організму шкідливий холестерин, що особливо важливо для людей похилого віку. Саме з віком у судинах збільшується кількість бляшок, що призводить до зменшення їх прохідності, зменшення кровообігу в мозку і ще більш серйозних наслідків. Крім холестерину гречка сприяє виведенню токсинів.
Наявність в гречаній крупі заліза допоможе людям, що страждають анемією.
За матеріалами : http://agronews.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!