пʼятниця, 13 жовтня 2017 р.

БЕРГАМОТ - творіння рук людських



   Хоча його смак і аромат сьогодні знайомі багатьом людям, що таке бергамот, знають не всі. Ця рослина (сімейство рутових). 
    У природі бергамот не росте тому, що виведений він людиною  штучно, шляхом схрещування лимона гіркого  апельсина. Своєю назвою він зобов'язаний місту Бергамо (Італія), в якому його почали культивувати.
    Багато хто думає, що бергамот - трава, але насправді
це вічнозелене дерево  заввишки від 2 до 10 метрів.. Квітне воно навесні, а плодоношення наступає пізно восени.

   Смак у плодів бергамота кисло-гіркий і в їжу вони  практично не використовуються. Іноді з них роблять цукати або мармелад.
      Але головним продуктом, заради якого вирощують бергамот, є ефірна олія. Її отримують, переробляючи шкірку  незрілих плодів, квітки, листя. Олія  має приємний свіжий аромат та світло-зелений колір.

       Олія бергамота має саме широке застосування.  Це чудова протиспазматична та заспокійлива речовина,  підвищує опірність до вірусних інфекцій, перешкоджає збільшенню рівня холестерину. Крім того, це хороший антисептик, він підвищує життєвий тонус організму, знижує подразнення  від укусів комарів та інших комах.


    У косметології олію бергамота  використовують для очищення шкіри, зменшення запалень, відбілювання  і звуження пор, регуляції  пото-і жировиділення шкіри , боротьби з лупою, лікування шкірних захворювань. Корисна олія бергамота і для росту  волосся, тому що в ній  міститься речовина бергаптен.

  Олія бергамота здатна стимулювати травлення, концентрувати  увагу, має жарознижуючу,  протипаразитарну та протигрибкову  дію,  є природним антидепрессантом та афродізіаком, нормалізує сон, знімає стрес.


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!