четвер, 2 серпня 2018 р.

Якщо вкусила бжола.

 З уроків біології всі ми знаємо про користь бджіл, про те, які це цікаві, незвичайні комахи. Ми використовуємо бджолиний мед та зібраний пилок рослин для зміцнення імунітету, бджолину отруту та віск для виготовлення медичних , косметичних препаратів, величезну роль бджоли відіграють у запиленні рослин… І це далеко не повний перелік…


 Але влітку багато людей стають жертвами бджолиних укусів, а їх наслідки можуть бути небезпечними для життя людини, адже ця комаха виділяє отруту, що може спричинити алергічну реакцію. Якщо ж знати, що робити в такій ситуації, то можна звести до мінімуму всі неприємні відчуття та убезпечити себе.

Що робити після укусу бджоли?

   Допомога при укусі бджоли потрібна всім, так як під час укусу ця комаха  залишає в шкірі своє жало з мішечком отрути ( якщо вам від цього легше – після укусу бджола гине, на відміну від оси)

 Навіть якщо жало не залишилось, бджолина отрута все одно спричиняє набряки і больові відчуття у місці укусу. 
Якщо серйозної алергічної реакції на бджолину отруту у вас немає - все це неприємно, але не несе у собі небезпеки. Неприємні відчуття можна зменшити , використовуючи наступні підручні засоби:


  листя петрушки;

  часник;

  цибулину;

  яблуко;

  помідор;

  лимон.

-    Просто прикладіть  щось з вищезазначеного на 20-30 хвилин до місця укусу. Ці засоби частково нейтралізують дію бджолиної отрути.


До місця укусу, щоб витягнути отруту з ранки, можна прикласти і шматочок звичайного цукру, трохи змоченого у воді.
Також відмінно впорається з отрутою бджоли сода: потрібно змочити тканину її розчином (5 г на 200 мл води) і залишити на ураженій ділянці шкіри на 20 хвилин. До засобів, що позбавляють від почервоніння, набряку і свербіння після укусу бджоли, відноситься і лід. 
- Пийте багато рідини, бажано теплої.
- Прийміть будь – який антигістамінний ( протиалергійний)  препарат. Це може бути ( як приклад): Кларитин, Лоратадин, Діазолін, Супрастин, Тавегіл та інші

   Набагато гірше все тоді, коли з'являється серйозна алергічна реакція. В такому випадку може виникнути почервоніння та набряк обличчя і горла, з'явитися задуха, серцебиття посилюється, з'являється біль в животі, дихання стає нерівномірним.   Інколи, навпаки,  з'являється блідість, слабкість, запаморочення. Такі стани можуть серйозно загрожувати здоров'ю та життю людини. В цих випадках необхідно негайно звернутись за медичною допомогою. У особливо важких випадках у потерпілого зупиняється серце , а дихання повністю припиняється. Це анафілактичний шок, який  часто закінчується летальним результатом.  В цьому випадку до приїзду медиків необхідно робити серцево-легеневу реанімацію (закритий масаж серця і штучне дихання ). Тільки так можна врятувати людині життя.
   Негайно необхідно зателефонувати у швидку допомогу  і якщо укус бджоли припав в око, бо в деяких випадках набряк ока може суттєво погіршити зір.


 Також особливо небезпечними є укуси слизових оболонок рота та горла. Щоб запобігти цьому, ніколи не їжте ягоди прямо з куща, обережно вживайте бахчові культури, мед,особливо на відкритому повітрі, з обережністю нюхайте квіти.
  
  
 БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ!






Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!