четвер, 20 вересня 2018 р.

Норовірусна інфекція та її профілактика

Норовірусна інфекція та її профілактика


     Сьогодні все частіше і частіше діти і дорослі хворіють на кишкові інфекції. Однією з частих причин цих інфекцій є віруси.
     Існує кілька різновидів вірусів, які здатні викликати у людини кишкову інфекцію. Одним з таких вірусів є норовірус. Норовіруси разом з ротавірусами є основною причиною розвитку кишкових інфекцій у дітей. Спочатку норовіруси і ротавіруси взагалі не розрізняли та всім  хворим ставили діагноз - ротавірусна інфекція, тим більше, що прояви обох вірусних інфекцій схожі.
    Вперше норовірус були виділено в 1972 році в місті Норфолк, штат Огайо, США, в зв'язку з чим він спочатку називався Норфолк-вірусом.
   Норовіруси мають дуже високу контагіозність (дуже заразні): всього
10-100 частинок вірусу досить для зараження людини. Тому потрапляння цього вірусу в дитячий колектив дуже часто веде до швидкого поширення кишкової інфекції серед дітей. Але норовірус вражає і дорослих , та дорослі , зазвичай, легше переносять захворювання.
Основні шляхи передачі норовірусу:

- харчовий, тобто людина може заразитися з'ївши щось немитими руками, відкусивши від чужого бутерброда, або вживши в їжу немиті фрукти чи овочі;
- водний, коли людина заражається, випивши деяку кількість рідини, що містить вірус ( наприклад, відпивши з чужої пляшки);
- контактно-побутовий, коли вірус потрапляє в організм через  предмети побуту, посуд і т.д. Найчастіше передача вірусу відбувається від хворої людини через предмети побуту здоровій людині;
- повітряно – крапельний ( коли вірус потрапляє у організм через вдихуване повітря).
 Люди, інфіковані вірусом, здатні заразити оточуючих під час розпалу захворювання і протягом наступних 48 годин. У деяких випадках віруси можуть виводитися організму протягом 2-х тижнів після початку захворювання.

Симптоми норовірусної інфекції

    Перші симптоми захворювання з'являються через 24-48 годин після зараження. Це може бути одноразова, але частіше багаторазова блювота, пронос, сильна нудота, підвищення температури, біль у животі. Норовірус найчастіше викликає діарею і сильну блювоту, але іноді може бути і тільки блювота. Порушення з боку травної системи можуть супроводжуватися м'язовими, головними болями і слабкістю, блідістю шкіри. Зазвичай симптоми норовірусної інфекції проходять самі через 12-72 години ( в цей час необхідно обов'язково проводити регідратацію організму,  бо хворий втрачає багато рідини) . Після хвороби організм виробляє імунітет до вірусу, але на дуже короткий період, близько 8 тижнів. Після цього терміну людина може знову заразитися норовірусом і захворіти.

Діагностика норовірусної інфекції

    В даному випадку визначення типу вірусу, що викликав кишкову інфекцію, не має великого значення, тому що лікування подібних захворювань зазвичай проводять однотипово. Але, якщо виникла необхідність в цьому, то можна здати кров та інші аналізи для виявлення норовірусу.

Лікування
      Лікування норовірусної інфекції залежить від особливостей протікання захворювання, і, в основному, включає в себе симптоматичне лікування: відновлення  в організмі води та електролітів, іноді (в окремих випадках) проводять противірусну терапію. Для регідратації рекомендується часте дробне пиття  розчинів, що відновлюють водно-мінеральний обмін. Найбільш ефективні глюкосалан і регідрон, а також Хумана електроліт, в яких співвідношення глюкози, солей натрію і калію забезпечує оптимальне всмоктування їх з кишечника в кров. Ці розчини слід чергувати з питтям зеленого чаю, настою ромашки, мінеральної води  без газу та інших рідин. Обсяг рідини, який повинен випити хворий в перші 6-8 год хвороби, становить для дорослих людей орієнтовно 80-50 мл на 1 кг маси тіла. Можливо одночасне застосування таких препаратів як КВП (Комплексний іммуноглобуліновий препарат), але зазвичай це не впливає на терміни одужання.
Пам'ятайте, що антибіотики не діють на віруси, тому, якщо вам встановили діагноз «вірусна інфекція» антибіотики не тільки не допоможуть, а й можуть нанести додаткової шкоди! Не займайтесь самолікуванням, особливо у випадках з дітьми!
Профілактика норовірусної інфекції
На даний момент вакцини від норовірусів не існує. Незважаючи на високу контагіозність, стійкість і тривале збереження життєздатності вірусів на  предметах у зовнішньому середовищі, заходи профілактики елементарні. Як і при будь- якій кишковій інфекції, щоб не захворіти, слід виконувати такі правила:
- дотримання особистої гігієни (ретельне миття рук перед їжею і приготуванням їжі, після туалету, після повернення з вулиці;
 - ретельна обробка овочів і фруктів, вживання в їжу термічно оброблених продуктів;
- вживання гарантовано безпечної води та напоїв (кип'ячена вода, напої у фабричній упаковці);
- при купанні у водоймах і басейнах не допускати потрапляння води у рот.
         Якщо в будинку вже є хворий, то необхідно дуже уважно стежити за гігієною - захищати руки рукавичками при догляді за хворими, контактах з предметами в оточенні хворого, ретельно мити руки милом і водою, обробляти руки  шкірними антисептиками на спиртовій основі.
         Щонайменше, один раз в день необхідно проводити обробку всіх поверхонь, з якими контактувала заражена людина: корпус ліжка, приліжкові столики, санвузли, ручки і т.д. З огляду на високу життєстійкість вірусу, прибирання краще проводити з хлоромісткими дезінфікуючими засобами ( віріони чутливі до хлору).
       Посуд, предмети побуту, якими користувався інфікований хворий, а також іграшки (якщо захворіла дитина) необхідно кип'ятити.
       Всі речі, які були забруднені блювотними масами, необхідно відразу прати при температурі не менше 60º.

Так що ж робити батькам?

   Тут можна порадити тільки одне – дотримуватися самим та привчати дитину дотримуватися гігієни - мити руки, не брати з підлоги їжу, не брати в рот щось, що валялося на вулиці, не пити з чужих пляшок , не кусати з одного шматка і т.п. Звичайно, це не убезпечить дитину від кишкової інфекції (деякі з них, у тому числі, норовірус, може передаватись  повітяно – крапельно) але все одно трохи знизить ризик її виникнення.
  Якщо ж дитина вже заразилася норовірусною інфекцією, то Вам необхідно дуже уважно стежити за її станом, особливо, якщо це зовсім маленька дитина. Норовірусна інфекція може викликати у дітей багаторазове блювання. Але, на відміну від дорослих, у дітей зневоднення організму відбувається набагато швидше. Тому в такій ситуації необхідно якомога швидше почати регідратацію дитини. Для цього застосовується дробне пиття. Дитині дається рідина по чайній ложці з інтервалом приблизно в 15 хвилин, що дає можливість рідині всмоктатися. Переважно всього глюкосалан, регідрон або Хумана електроліт, якщо цього немає, то можна давати мінеральну воду (попередньо випустивши газ). Обсяг рідини, який повинна випити дитина в перші 6-8 год хвороби, становить орієнтовно для грудних дітей 100 мл на 1 кг маси тіла, а для дітей старше 1 року - відповідно 80-50 мл на 1 кг маси тіла.
Якщо ж через постійну блювоту Вам не вдається поїти дитину або Ви бачите, що дитині стає гірше, то Вам потрібно терміново дзвонити в швидку і їхати в лікарню, де дитині зможуть провести необхідну інфузійну терапію (крапельниця з фізраствором, глюкозою та, за необхідності, іншими препаратами) .
ПАМ'ЯТАЙТЕ!
     Головний захист від норовірусної інфекції та інших кишкових інфекцій, що викликані вірусами - це не тільки заходи особистої гігієни, але і своєчасне звернення за медичною допомогою в лікувально-профілактичні установи, тим більше, якщо це стосується ДІТЕЙ!
         

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!