понеділок, 1 квітня 2019 р.

Кажани - вампіри




Desmodontinae — підродина кажанів родини Листконосові (Phyllostomidae), і єдині ссавці, які харчуються виключно кров'ю теплокровних тварин. Ці кажани живуть у тропіках (сухих і вологих), від Мексики до Чилі та Аргентини.

Це невеликі тварини, їх маса тіла  30 - 50  грамів, з розмах крил 40 см. Писок конічний, короткий, без носового листка. Мають маленькі вуха, видимий хвіст відсутній. Задні зуби набагато менші, ніж в інших кажанів. Ці кажани завдяки сильним заднім ногам можуть пересуватися на землі значно краще, ніж
інші кажани. Хутро зверху червонувате чи сіро-коричневе, знизу - світліше, часто сірувате.

Як правило, живуть в колоніях, які можуть містити до 100 тварин. Ведуть суворо нічний спосіб життя, ховаючись вдень в дуплах дерев, печерах, інших укриттях.  У природі тривалість життя складає близько 9 років.

Їжею для них є кров теплокровних, головним чином домашніх тварин, таких як корови, свині, коні та птахи. Жертвами у стаді корів, свиней або коней вампіри зазвичай вибирають слабких тварин або таких, що відокремилися від загальної маси. Вибравши жертву і покружлявши над нею недовго в повітрі, звичайний вампір опускається на землю поблизу. За допомогою особливого, розташованого біля ніздрів органу вампір визначає температуру різних ділянок тіла тварини і шукає місце, де кровоносні судини проходять близько до поверхні шкіри. 
 Нападає на тварин практично непомітно.  Він дуже обережно і безшумно підкрадається, тому жертва навіть не підозрює про небезпеку, яка їй загрожує. Вампір зрізає різцями у вибраному місці шкіру і гострими іклами робить у ранці борозенки. Вампіри роблять надрізи, як правило, в області шиї і плечей, а також на крупі і біля суглобів. 


   У слині вампіра міститься фермент, що знеболює та водночас перешкоджає зсіданню крові. Він проникає в ранку, яка після цього довго кровоточить, дозволяючи вампірові злизувати кров, що сочиться. Вампір здійснює всі необхідні йому дії буквально за лічені секунди. Щоденна норма крові дорослого вампіра складає 22 мл -приблизно 5 чайних ложок. 
  Вампіри являють небезпеку для домашніх тварин, оскільки є переносниками сказу. Вірус сказу у вампірів може зберігатися живим до 10 місяців. Як засіб для боротьби з вампірами, тваринам вводиться спеціальна речовина, що перешкоджає зсіданню крові та викликає внутрішню кровотечу у вампірів, які на таких тваринах паразитують. Схожу речовину втирають у хутро спійманих вампірів. Вампіри сприяють поширенню хімікатів серед собі подібних під час спільного чищення хутра. Але всі спроби регуляції їх чисельності не дають відчутного результату.

Є випадки нападів цих тваринок і на людину. Вчені говорять також про те, що через вирубку лісів та руйнування печер ці кажани починають мігрувати до міст, в яких, як ми розуміємо, не зустрінеш корову або козу на кожному кроці, натомість є багато людей... 

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!