пʼятниця, 7 серпня 2020 р.

ДНК. Геном. Гени

 Молекулу ДНК можна розглядати як текст, написаний з використанням алфавіту з 4 букв (нуклеотидів аденіну, тиміну, цитозину, гуаніну).


Сукупність молекул ДНК будь-якого організму (чи це бактерія, чи гриб, чи людина), називається ГЕНОМОМ.


Ланцюг нуклеотидів настільки гігантський, що його доводиться розбивати на томи — хромосоми. У людей в ядрах клітин по 46 хромосом. У ядрах статевих клітин — половинний набір.

Набір хромосом людини нараховує ≈ 3 млрд пар нуклеотидів. Також ДНК є у мітохондрій. Тобто ДНК містяться в ядрі (в хромосомах) і в мітохондріях клітини.

Послідовність з 3 нуклеотидів — кодон — кодує одну амінокислоту. Кожен білок складається з ланцюга амінокислот. В побудові білків беруть участь 20 амінокислот. Кожну з 20 амінокислот можна закодувати більш ніж одним кодоном (в середньому 3). В типовому білку близько 300 амінокислот, розташованих в певній послідовності.

ГЕН — це певна послідовність нуклеотидів, яка містить інформацію послідовності амінокислот білка. Багато генів розбиті некодуючими вставками. У людини 20–25 тис. генів.

Не вся нуклеотидна послідовність складає гени. Між генами знаходяться некодуючі ділянки. 95% ДНК нічого не кодують! Але серед цих 95% сховані інструкції, коли (а також де і які) гени включати чи виключати. За оцінками вчених, мутації лише в 6,5–10% генома людини шкідливі. Більша частина генома людини є “сміттєвими” ділянками ДНК.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!