Дещо цікаве про пір"я пінгвінів...
Походження слова
«пінгвін» має 3 версії. Перша передбачає поєднання валлійських слів pen
(голова) та gwyn (біла).
Згідно з другим варіантом назву пінгвіна дало
англійське слово pinwing, в перекладі означає «крило-шпилька».
Третя версія -
латинське прикметник pinguis, що означає «товстий».
Можливо, пінгвіни декому і не дуже нагадують пташок, але те, що вони пернаті - це факт безперечний. Їх просочене жиром пір'я допомагає утримувати тепло і, звичайно ж, плавати. Щільність оперення імператорських пінгвінів - найвища серед всіх птахів. Така пухнаста броня дозволяє їм підтримувати постійну температуру тіла (на позначці 38 ° C) як в крижаній воді, так і на морозної суші.
До речі, як і всім птахам, пінгвінам властиво линяти, проте роблять вони це швидко, а сам процес називається миттєвим линянням. Раз в рік перед линянням пінгвін набирає вагу, щоб підготуватися до зміни «пальто». Потім він скидає пір'я і відрощує нове. Поки його пальто відростає, пінгвін весь цей період сидить на суші.
Більшість видів пінгвінів мешкає в приполярних і заполярних регіонах південної півкулі Землі, де більшу частину часу панують негативні температури повітря і де вода морів і океанів знаходиться у самій точці замерзання. Вихід з такої води, в принципі, повинен закінчитися повним обмерзанням тіла «водолаза», проте з пінгвінами цього ніколи не відбувається, над чим довго ламали голову вчені. Хіміки і фізики з Китаю і США розкрили секрет сухості пінгвінів – виявляється,що пір’я пінгвінів є не просто гідрофобним, а й являють собою особливу структуру, яка не дає практично будь-яким частинкам матерії прилипати до них. Завдяки присутності безлічі «гачків» на поверхні пір’я, кристалики льоду, навіть якщо вони формуються дуже швидко, не можуть осісти або «примерзнути» до пір’я пінгвінів.
Орієнтуючись на це природне «ноу-хау», вчені створили полімерну мембрану, що поводиться аналогічним чином. Подібні матеріали, як сподіваються вчені, дозволять захистити високовольтні дроти і фюзеляж літаків від обледеніння і інею.
Немає коментарів:
Дописати коментар