четвер, 17 вересня 2020 р.

Чому людина гикає?

                                                               Чому людина гикає?



Гикавка – процес не з приємних. Він пов’язаний з поведінкою «блукаючого нерва».
Він забезпечує іннервацію багатьох м’язів по всьому тілу, а також слизової оболонки. Блукаючий нерв є сполучною ланкою між внутрішніми органами і центральною нервовою системою. З грудної клітини через вузький отвір в діафрагмі, він іде в черевну порожнину до решти внутрішніхорганів. Саме вузький отвір в діафрагмі і є головною причиною, чому людина гикає.
Якщо людина їстьквапливо ч ковтає їжу великими шматками, вони проходять через стравохід і тиснуть на блукаючий нерв. У притиснутому стані він подразнюється, що може призвести до порушення у функціонуванні багатьох органів. Тому, коли з блукаючим нервом не все гаразд, організм посилає в нервову систему сигнал тривоги, який активує нерв, що відповідає за скорочення діафрагми.
За своєю суттю гикавка — це результат активності нерва діафрагми, який пульсує і змушує її різко скорочуватися. При цьому відбувається і різке закривання голосової щілини, внаслідок якого ми чуємо звук, звичний при гикавці.
Причини гикавки
Крім квапливого прийому їжі існує ще кілька причин того чому люди гикають.
Серед них:
вживання холодної води у великій кількості;
незручна поза (через яку нерв стискається);
переляк (при якому відбувається різкий подих);
у маленьких дітей починається гикавка, коли вони замерзають.
Більш серйозною причиною того, чому людина часто гикає, є слабка нервова система, найсильніший стрес або нервове потрясіння. Також якщо гикавка супроводжується нудотою, болями в животі або рясним слиновиділенням це може бути проявом хвороб печінки, підшлункової залози, жовчного міхура або проявом виразкової хвороби, що вимагає додаткового дослідження.
При гикавці можна допомогти своєму організму наступними діями:
1) гарненько потягнутися;
2) глибоко вдихнути і затримати дихання;
3) просто глибоко і повільно подихати;
4) Повільно попити води кімнатної температури маленькими ковтками.
Всі ці дії сприяють зниженню тиску на блукаючий нерв в стравохідному отворі діафрагми. Як тільки цей тиск сходить нанівець, гикавка проходить. Зазвичай вона триває від 5 до 15 хвилин.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!