Вітаміни. Вітамін РР (В3)
Нікотинова кислота, також ніацин, вітамін B3, вітамін PP (від англ. pellagra preventing) — розчинний у воді вітамін; необхідний для багатьох реакцій окиснення у живих клітинах. Також ніацин потрібен для синтезування стероїдних гормонів (з них – естрогенів, прогестерону тестостерону, гідрокортизону), гормонів підшлункової залози (зокрема, інсуліну), щитовидної залози (тироксину).
Вперше нікотинову кислоту було отримано дослідником Хубером в 1867 році при окисленні нікотину хромовою кислотою. Сучасна назва нікотинова кислота отримала в 1873 році, коли австрійський хімік Хуго Вайдель синтезував цю речовину, окислюючи нікотин нітратною кислотою. Однак про вітамінні властивості нікотинової кислоти ще нічого не було відомо.
У тисяча дев'ятсот двадцятих роках американський лікар Джозеф Голдбергер припустив існування вітаміну РР, що сприяє профілактиці і лікуванню пелагри. І тільки в 1937 році групою вчених на чолі з Елвейджем було доведено, що нікотинова кислота і є вітамін РР. У 1938 році в СРСР вже успішно лікували пелагру нікотиновою кислотою.
Нікотинова кислота, нікотинамід та ніацин являють собою різні хімічні сполуки, однак вони є єдиними ланцюгом біохімічного перетворення вітаміну в організмі. Отже у більшості випадків їх називають, як синоніми вітаміну В3.
Нестача цього вітаміну призводить до дерматозів, деменції, діареї, а також спричинює таке захворювання як пелагра (авітамінозне захворювання з переважним ураженням шкіри).
Вітамін РР впливає на метаболічні зміни, що вивільняють енергію. При отруєнні він уповільнює токсичну дію певних хімічних сполук і лікарських препаратів.
За структурою нікотинова кислота є похідним гетероциклічної сполуки піридину. Є приблизно сотня нікотинамідзалежних ферментів.
Всмоктується вітамін B3 у тонкій кишці простою дифузією.
Вітамін В3 бере участь в енергозабезпеченні клітин і в знешкодженні шляхом окиснення природних та чужорідних речовин.
ВМІСТ У ПРОДУКТАХ
Дієта з достатнім вмістом білків зазвичай задовольняє потребу в ніацині, оскільки амінокислота триптофан може легко в нього перетворюватись. Джерелами самого вітаміну є м'ясо і риба, менше його печінці, дріжджах, картоплі, арахісі, зелені. Вітамін B3 у значних кількостях знаходиться у житньому хлібі, гречці, квасолі, м'ясі, печінці, нирках.
Добова норма для дорослої людини приблизно 25 мг.
Стійкий до дії кислот, лугів, високої температури, світла, окиснення.
Нікотинова кислота вимивається з сечею, тому запаси цього вітаміну необхідно поповнювати регулярно, незважаючи на те, що в деяких кількостях він може синтезуватися мікрофлорою кишківника.
ГІПОВІТАМІНОЗ
Пелагра (наступає після кількох місяців нестачі), ранні ознаки: млявість, головний біль, втрата апетиту, пізніше: сухість в роті, нудота, блювання, діарея, суха шкіра з виразками, неврологічні симптоми. Три основні симптоми пізніх стадій (3Д) діарея, деменція і дерматит. Тривалий дефіцит вітаміну може призводити до смерті.
ГІПЕРВІТАМІНОЗ
Величезні дози можуть призводити до гіперглікемії, розширення кровоносних судин, ураження печінки, подагри.
Вітамін B3 у продуктах харчування
Говорячи про те, де міститься вітамін B3, слід зазначити, що ця речовина відноситься до одних з найбільш стійких: він не зруйнується під впливом високих і низьких температур, при лужному і кислотному впливі, під впливом ультрафіолету. Саме тому вітамін B3 в продуктах збережеться при будь-якій їх кулінарній обробці.
Продукти, багаті триптофановою кислотою, яка в організмі має властивість трансформуватися в ніацин - головне джерело вітаміну B3, сюди в першу чергу відносяться:
• нежирна яловичина;
• м'ясо індика;
• печінка і нирки;
• курячі яйця;
• кисломолочні продукти;
• риба.
У менших кількостях вітамін B3 міститься в продуктах рослинного походження: бобових, пшоні, вівсі та перловці, грибах, моркві й буряку, білокачанній капусті, цибулі, зеленому горошку, болгарському перці, спаржі і петрушці.
Немає коментарів:
Дописати коментар