четвер, 5 серпня 2021 р.

Хламідомонада


Вам, мабуть, доводилось улітку бачити зелену гладінь ставу або тиху смарагдову заводь річки. Про таку яскраво-зелену воду кажуть, що вона «цвіте». Спробуйте зачерпнути долонею води, яка «цвіте». Виявляється, що вона прозора. Безліч одноклітин­них зелених водоростей, які плавають у воді, надає їй смараг­дового відтінку. Під час «цвітіння» мілких калюж або водойм найчастіше у воді зустрічається одноклітинна водорість хламідо­монада.

У перекладі слово «хламідомонада» означає: най­простіший організм, покритий «одягом» — оболонкою.

Хламідомонада — одноклітинна зелена водорість. Її добре видно тільки в мікроскоп. Хламідомонада рухається у воді за допомогою двох джгутиків, які розвиваються на передньому, вужчому кінці клітини.


Будова клітини ХЛАМІДОМОНАДИ.

Одноклітинний організм, форма клітини – грушоподібна. 

Клітина оточена щільною клітинною оболонкою, під нею є клітинна мембрана.

На передньому кінці розташовані два джгутики однакової довжини (за їхньою допомогою хламідомонада плаває в товщі води). 

Спереду розташовані дві скоротливі вакуолі, які регулюють концентрацію розчину в клітині (виводиться вода та регулюється тиск).

Має один великий хлоропласт чашоподібної форми з одним піреноїдом, тому весь вміст клітини розміщується в заглибині хлоропласта ( хроматофора). Хлорофіл та інші барвники у хламідомонади містяться у хро­матофорі, тому й уся клітина здається зеленою. У перекладі слово «хроматофор» означає «носій забарвлення».

 Піреноїди - тільця білкової природи, які розташовуються на поверхні хлоропластів, і навколо них відкладаються запасні поживні речовини – крохмаль.  

Червоне світлочутливе вічко (стигма), що розташоване у хлоропласті, визначає напрям руху до світла.

У цитоплазмі є велика вакуоля із клітинним соком.

У центрі клітини розташоване ядро.

Тип живлення хламідомонади - змішаний (на світлі вона живиться за допомогою фотосинтезу, в умовах недостатнього освітлення поверхнею клітини вбирає розчинені у воді органічні речовини).

Газообмін в процесі дихання хламідомонади відбувається через поверхню клітини.

Розмноження хламідомонади: нестатевий (спорами) та статевий способи. За масового розмноження хламідомонада може спричиняти явище, відоме під назвою «цвітіння» води.

• Нестатевим способом розмножуються у сприятливі умови за допомогою рухливих спор (під клітинною оболонкою материнського організму цитоплазма та ядро кілька разів діляться, виникають невеликі спори з двома джгутиками,  коли оболонка розривається,  спори залишають материнську клітину та виходять у воду, там швидко виростають до певних розмірів, після чого їхня клітинна оболонка стає твердою та нерозтяжною).

Статевим способом розмножуються за несприятливих умов, наприклад, при зниженні температури води, пересиханні водойм тощо (материнська клітина ділиться на кілька десятків статевих клітин, зовні подібні до спор, однак значно менші за розмірами, вони виходять у воду і попарно запліднюються, утворена зигота вкривається товстою оболонкою, у такому стані вона переживає несприятливі умови, за настання сприятливих умов цитоплазма і ядро зиготи діляться, так утворюються 4 спори, які виходять у воду та перетворюються на зрілих хламідомонад).


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!