неділя, 12 вересня 2021 р.

Надниркові залози


📌 Наднирко́ва за́лоза, наднирник — парна ендокринна  залоза  у людини, а також у хребетних  тварин. Належить зо залоз внутрішньої секреції.


📌 Надниркова залоза людини розташована в заочеревинному просторі на верхньому полюсі кожної з  нирок. Права має трикутну форму, ліва — півмісячну; увігнуті основи надниркових залоз лежать на опуклих полюсах нирок. Разом із нирками надниркові залози укладені в жирову  капсулу і покриті нирковою фасцією. Довжина надниркової залози дорослої людини варіює від 30 до 70 мм, ширина — від 20 до 35 мм, товщина — від 3 до 10 мм, маса обох надниркових залоз становить 10–14 грамів.

📌 У надниркових залозах розрізняють зовнішню кіркову речовину, що становить приблизно 2/3 усієї маси залози, і внутрішню мозкову речовину. 

 📌 Мозкова речовина служить основним джерелом катехоламінових гормонів організму — адреналіну і норадреналіну Кіркова речовина темно-бурого кольору, виділяє життєво важливі гормони: мінералокортикоїди та статеві гормони. Гормони, які продукують у кірковій речовині, належать до кортикостероїдів.

📌 Гормони : Альдостерон, Кортикостерон, Дезоксикортикостерон, Кортизол, Кортикостерон, андрогени.

📌 Ця залоза грає важливу роль в регуляції обміну речовин і адаптації організму до несприятливих (тобто стресових) умов.

📌 Функції залоз складні і різноманітні:  вони регулюють обмін речовин, тиск крові, тонус м'язів, стан імунітету. Глюкокортикоїди впливають на обмін вуглеводів, білків та жирів, а також на кровотворні органи, мають протизапальну дію. Мінералокортикоїди беруть участь у регуляції мінерального обміну. У корі надниркових залоз синтезуються гормони під загальною назвою кортикостероїди, їх близько 40 видів. Серед широко використовуваних у медицині відомі кортизон і гідрокортизон. Вони регулюють обмін вуглеводів, перешкоджають розвитку запалення. 

При нестачі цих гормонів виникає бронзова хвороба, за якої шкіра набуває бронзового кольору. Крім того, людина худне, втрачає працездатність через розлади нервовом'язової системи. Також при гіпофункції наднирковиків може розвинутись хвороба Аддісона.  Гіпокортицизм.                   

При гіперфункції кори надниркових залоз розвивається синдром Кушинга, гіперандрогенія                      ( наприклад,  прояв вторинних чоловічих ознак у жінок). Гіперкортицизм.

Гормони  кіркової речовини кортикостероїди (глюко- і мінералокортикоїди) синтезуються у мітохондріях  секреторних клітин з холестерину. Різноманітний вплив кортикостероїдів  на всі види обміну речовин , судинний тонус , імунітет  та інше робить кіркову речовину наднирників найважливішою ділянкою життєзабезпечення  людини в звичайних умовах і в умовах адаптації  до різноманітних стресів . У клубочковій зоні кіркової речовини синтезується альдостерон — основний мінералокортикоїд , що бере участь у регуляції водно-сольового обміну. У пучковій зоні синтезується переважно кортизол  — глюкокортикоїд, що впливає на білковий , жировий  і вуглеводний  обмін і на обмін нуклеїнових кислот, і кортикостерон, що володіє властивостями глюко- і мінералокортикоїда. У сітчастій зоні утворяться статеві гормони , головним чином андрогени . Синтез кортикостероїдів, насамперед глюкокортикостероїдів, регулюються адренокортикотропним гормоном. Хромафинні клітини секретують три гормони (адреналіннорадреналін і дофамін), об'єднаних під загальною назвою катехоламіни. Біосинтетичними попередниками цих гормонів є амінокислота тирозин. Адреналін синтезується тільки в надниркових залозах; норадреналін і дофамін утворюються також у парагангліях і численних нейронах симпатичної нервової системи. Всі тканини, що продукують катехоламіни, складають адреналінову систему. Активність хромафинних клітин стимулюють різноманітні впливи навколишнього і внутрішнього середовища: емоції, артеріальна гіпотензія, гіпоглікемія, фізичне навантаження, охолодження тощо.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!