пʼятницю, 29 липня 2022 р.

Ферменти та їх відкриття

📌Про ферменти, як правило, вперше дізнаються у школі, але якщо 😂😂😅ви прогулювали уроки, пояснимо: це білки, які забезпечують десятки тисяч хімічних реакцій у живих організмах. Ферменти (ензими) так само важливі життя, як і нуклеїнові кислоти — наш генетичний матеріал неспроможний відтворюватись без них. Без ферментів неможливе травлення та обмін речовин і багато чого ще...
📌 Крім того, сьогодні на їх основі роблять ефективний пральний порошок, мийні засоби, широко використовують в хімічній і харчовій промисловості.
📌Першим виявленим ферментом була амілаза, яка знаходиться у вас у роті прямо зараз, бо входить до складу слини. Саме з неї починається процес розщеплення вуглеводів.
📌Амілаза була виявлена ​​французьким промисловим хіміком Ансельмом Пайєном 
у 1833 році. Він виділив фермент, але суміш виявилася не дуже чистою. Довгий час біологи вважали, що вилучення чистого ферменту неможливе. (Також Пайєн відкрив целюлозу).
❗️Знадобилося майже 100 років, щоб американський хімік Джеймс Батчлер Самнер 
довів їхню неправоту. На початку 1920-х років Самнер зайнявся виділенням ферменту. Його мета на той час здавалася настільки зухвалою, що фактично коштувала йому дружби з багатьма провідними експертами у цій галузі, які думали, що його план провалиться. Самнер продовжував і в 1926 виділив чисту уреазу, фермент, який розщеплює сечовину на хімічні компоненти.
❗️Робота Самнера принесла йому Нобелівську премію 1946 року.
🥰Якщо було цікаво,будь ласка, зробіть невеличкий коментар та натисніть лайк - це допоможе побачити допис більшій кількості людей:)
Автор інфографіки А. Онуфрійчук

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!