пʼятниця, 6 січня 2017 р.

Птах ківі - унікум серед птахів

 У  Новій  Зеландії мешкає незвичайний птах  ківі.  Ніхто не вірив мандрівникам, які описували ківі. Тільки в 1813 році до Європи була привезена шкірка цього птаха.


Ківі (Apteryx australis) – єдиний на нашій планеті птах без крил і хвоста, мешкає в лісах Нової Зеландії . Його тіло   вкрите хутроподібним пір’ям. Взагалі - то у ківі є крила, але вони дуже маленькі і практично непомітні серед оперення. Їх довжина становить не більше 5 – 6 см. Ківі любить ховати голову під крило, під час відпочинку. 
  Тіло пташки покрито бурим або сірим пір’ям, яке більше схоже на хутро. На коротких ніжках є 4 пальці з гострими кігтиками. 
   Зір у ківі розвинений погано, очі дуже маленькі, їх діаметр становить близько 8 мм. В основному пташка покладається на добрий слух і нюх. Дзьоб у ківі довгий, гнучкий і тонкий. Ще однією відмінністю ківі від інших птахів є те, що ніздрі у нього знаходяться на кінці дзьоба.
 В основі дзьоба знаходяться вібриси – специфічні органи дотику, які характерні переважно ссавцям.
ВІБРИСИ
Цікаво, що ківі має дуже виражений грибний запах, що робить його досить легкою здобиччю для хижаків.
   Вдень ківі спить у виритій норі, а годуватися виходить тільки вночі. У ківі Apteryx haastii нори являють собою справжній лабіринт з декількома виходами; у інших видів нори побудовані простіше, з одним виходом.




   Ківі - птах, що мешкає переважно у сирих вічнозелених лісах; довгі пальці на ногах дозволяють йому не провалюватися у вологому ґрунті. На пошук здобичі ківі виходить приблизно через 30 хвилин після заходу сонця. Його їжу складають комахи, молюски та ґрунтові черви, а також опалі ягоди та плоди. Завдяки гострому нюху пташка може знаходити собі поживу навіть у суцільній темряві.
Самка відкладає яйце один раз на рік (рідко два) вагою близько 500 г. Розміри яйця відносно розмірів тіла величезні.

                       Висиджування триває протягом 3 місяців і  лягає на «плечі» самця. 
    На пару годин на добу, самка підміняє його і відпускає пополювати. Після того як пташеня вилупиться, батьки його покидають. Перший час воно живе за рахунок підшкірного жиру, а до 10 дня, самостійно здобуває собі їжу. Ростуть молоді ківі повільно: лише в 4 – 5 років вони досягають розміру дорослих. 
Цікавинки про ківі

  •  форма у ківі нагадує маленьку грушу, а вага тіла коливається від 1,5 до 4 кг;
  • на одному квадратному кілометрі мешкає не більше 4-5 птахів;
  • самка ківі  більшого розміру, ніж  самець;
  • у ківі дуже слабкий зір, проте, добре розвинений нюх і слух;
  • вночі ківі полюють на комах, земляних черв’яків, ракоподібних, молюсків, а вдень переховуються в дуплах, виритих норах або під корінням великих дерев;
  • тривалості життя ківі можна позаздрити. Зазвичай вони доживають до 60 років.
  • вага яйця складає в середньому 500 грамів, при вазі тіла птаха від 1.5 кг
Ця скромна на вид пташка завжди мала велике значення для мешканців НовоїЗеландії. Аборигени маорі ловили її заради м’яса, а пір’їни використовували як талісмани.
Ківі — національний птах та неофіційна емблема Нової Зеландії. Є улюбленим символом новозеландської культури, який зображується на монетах, поштових марках тощо. «Ківі» — жартівливе прізвисько самих новозеландців.  
Всього існує п’ять видів ківі: Apteryx haastii Potts (великий рябий ківі), Apteryx owenii Gould (маленький рябий ківі), Apteryx rowi (рові або коричневий ківі), Apteryx australis (південний ківі), Apteryx mantelli (північний ківі).

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!