четвер, 5 січня 2017 р.

РОСИЧКА - хижа рослина

                                                                 РОСИЧКА


   У прекрасному і різноманітному  світі  природи є загадкова рослина, яка називається росичка. Ця рослина-хижак. Вона поїдає невдах -  комах, які спокусилися її привабливим виглядом.




   Маленька росичка зростає на торфяних болотах, що вистелені килимами з моху. Листочки у цієї рослини зовсім невеликі, приблизно з копійчану монету, вони вкриті червоними волосками, які ледь помітні. Ці волоски  виділяють липку і тягучу рідину, яка за зовнішнім виглядом нагадує росу. Ця рідина містить алкалоїд кониїн, який паралітично впливає на комах.


     Комахи, які змучені спрагою, летять до росички, щоб напитися. Спокуслива «роса» стає приманкою і пасткою для цих комах. Бідненьки приклеюються до клейкої  рідини, лист росички одразу ж  згортається, тим самим  захоплюючи  та перетравлюючи свою жертву. 


    Деякі види росичок володіють значною швидкістю згортання листка. Цікаво, що листки жодним чином не реагують  на зовнішні фактори, наприклад, якщо на них падають каплини води. Лист починає згортатися тільки тоді, коли відчує органіку. Комаха середнього розміру перетравлюється у листку росички кілька днів, після чого лист розвертається і знову стає привабливою приманкою. 
    Такий незвичайний спосіб їжі росички не випадковий, він просто необхідний їй для власного виживання. Болотисті місцевості, на яких і мешкають рослинні хижаки, зовсім не можуть їх прогодувати. А з комахи при  перетравленні росичка отримує необхідні для її життя корисні речовини такі як: фосфор, азот, солі магнію, натрію і калію. Тривалість життя росички становить від двох до десяти років. Через бідне харчування росичка росте дуже повільно і має невеликі розміри. 


Цілющі властивості росички. 




     Росичка має дуже цілющі властивості. Настоянка і екстракт з цієї хижої рослини входять до складу багатьох препаратів від кашлю та астми. Завдяки головній діючій речовині росички, яка має антиспастичні властивості, ця рослина з успіхом застосовується для лікування шлункових і кишкових хвороб, які викликають спастичний біль. У народній медицині сік росички застосовують зовнішньо для позбавлення від бородавок. Всередину росичку вживають як потогінний і сечогінний засіб, також її вживають при лихоманках і для лікування очних хвороб



   Зростає росичка практично на всіх континентах, за винятком Антарктиди. Найбільш часто цю рослину можна зустріти на торф'яних болотах, а також на сирих пісках, тобто на найбідніших грунтах, де інші рослини просто не виживають.




Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!