Гірка правда про цукор.
Намагатися виявити таємного ворога в безпечній і навіть здоровій на перший вигляд їжі - це майже те ж саме, що, читаючи детектив, намагатися вгадати вбивцю в самому симпатичному герої.
Чи знаєте ви, що в середньому щодня з'їдаєте тридцять ложок цукру?
Цукор міститься практично у всіх продуктах, які ми купуємо в магазині - у фруктовому йогурті, в кетчупі та томатній пасті, в маринованих огірочках, ковбасі та сосисках, не кажучи вже про колу, морс і майже всі соки.
Виключення складають хіба що крупи, яйця, сухе вино і сире м'ясо.
Цукор любить маскуватися під різними іменами.
Наприклад, чашка молока містить близько 12 г цукру у вигляді лактози. А чашка консервованого компоту може містити 15 г цукру у вигляді власне цукру (сахарози) та у вигляді фруктози, що міститься у фруктах.
Найбільшу небезпеку для фігури і здоров'я являє собою звичний для нас білий рафінований цукор. Кількість доданого рафінованого цукру в знежиреному фруктовому йогурті може складати до п'яти чайних ложок на 125-грамовий стаканчик!
У результаті жителі міст, які на сніданок і вечерю їдять продукти із
супермаркетів, а обідають на бігу фаст-фудом, нестримно повніють. Але повнота -
ще не найбільша біда, пов'язана з надмірним вживанням цукру. У любителів
перекусити фаст-фудом і шоколадками постійно високий рівень інсуліну в крові, і
як наслідок - висока ступінь імовірності заробити діабет або інфаркт.
Якщо не брати до уваги спадковий фактор, основна причина зростання чисельності хворих на діабет - низька фізична активність і нераціональне харчування, а саме - постійне вживання в їжу продуктів з високим вмістом прихованих жирів і рафінованого цукру.
Якщо є можливість, то краще вживати не білий, рафінований цукор, а коричневий, тростинний. У процесі очищення (рафінування) з бурякового цукру видаляють всі мікроелементи, у тому числі і цинк, який захищає підшлункову залозу від удару і знижує ризик захворювання на цукровий діабет. Тому коричневий цукор і дорожче білого.
Якщо не брати до уваги спадковий фактор, основна причина зростання чисельності хворих на діабет - низька фізична активність і нераціональне харчування, а саме - постійне вживання в їжу продуктів з високим вмістом прихованих жирів і рафінованого цукру.
Якщо є можливість, то краще вживати не білий, рафінований цукор, а коричневий, тростинний. У процесі очищення (рафінування) з бурякового цукру видаляють всі мікроелементи, у тому числі і цинк, який захищає підшлункову залозу від удару і знижує ризик захворювання на цукровий діабет. Тому коричневий цукор і дорожче білого.
Привчіть себе не тільки рахувати ложки, а й уважно читати написи на упаковках продуктів, які ви купуєте в магазині (а також замислюйтесь про це, роблячи замовлення в ресторані). Можливо, спочатку читання етикеток здасться вам справою досить нудною. Але потім ви втягнетеся в цю гру і навіть знайдете її захоплюючою: адже намагатися виявити таємного ворога в безпечній і навіть здорової на вигляд їжі - це майже те ж саме, що, читаючи детектив, намагатися вгадати вбивцю в самому симпатичному герої.
Немає коментарів:
Дописати коментар