пʼятницю, 10 березня 2017 р.

ВЕСЕЛІ ЧОМУЧКИ. Ботаніка.


22. Вчені помітили, що навесні зацвітають рослини з фіолетовимі і синіми квітками, влітку - з білими, жовтими або рожевими. Дайте пояснення цьому явищу.

ВІДПОВІДЬ


 Сині і фіолетові квіти в безлистому лісі на світло-коричневому тлі торішнього листя більш помітні для комах -запилювачів. Віночок квітки такого забарвлення сприймає навесні більше тепла. Жовто-біле забарвлення  влітку захищає їх від перегріву, квітки добре видно запилювачам на тлі зелених рослин.

23. Безвітряна погода під час цвітіння жита і пшениці може стати причиною зниження врожайності жита, а на врожай пшениці така погода не впливає. Чому?

ВІДПОВІДЬ

 Жито - вітрозапилювана рослина, пшениця - самозапилювальна. У безвітряну погоду жито НЕ запилюється, що призводить до значного зниження врожаю.


24. Смак ягід залежить від погоди і від часу їх збору. Коли ягоди солодше, в дощовий або ясний сонячний день?


ВІДПОВІДЬ

Ягоди солодше в сонячний день, так як в рослині більш інтенсивно йде процес фотосинтезу, і в плодах накопичується більше цукрів.

25. Чому капусту і томати садять розсадою, а буряк і огірки - насінням?

ВІДПОВІДЬ

Капуста і томати - теплолюбні рослини; при посадці насінням вони не встигають дозрівати за вегетаційний період. До того ж вони добре переносять пересадку в грунт у вигляді розсади. Буряк - холодостійка культура і встигає у  помірному кліматі дати урожай при посіві насінням. Огірки можна вирощувати і насінням і розсадою.


26. На 1 га поля зростає 500 рослин капусти, кожна з яких випаровує за добу 1 л води. Розрахуйте, скільки буде потрібно вологи для догляду за капустою на площі 300 га протягом двох літніх місяців (60 днів).

ВІДПОВІДЬ

9 тисяч тон  води.


27. Для підвищення врожаю використовують різні добрива. На поля, де росли бобові, не вносили добрива, але, незважаючи на це, з них було отримано великий урожай пшениці і картоплі. Дайте пояснення цьому явищу.

ВІДПОВІДЬ

У грунт, де росли бобові, не треба вносити азотні добрива, так як ці рослини мають в на коренях бульбочкові  бактерії, які накопичують азот в грунті.


28. Луки, що виникли на місці зведених лісів і на водорозділах, дають «непоганий» урожай сіна, однак луки в заплавах річок дають значно більше сіна. Чим це можна пояснити?

ВІДПОВІДЬ

 Заплавні луки щовесни заливаються водою і мулом і тому дають хороші врожаї, так як забезпечені і вологою і поживними речовинами.


29. З зерна пшениці, що потрапило в придорожній грунт, виросла рослина висотою 10 см і з маленьким колосом, а у полі  з такого ж зерна зросла потужна рослина з великим колосом. Поясніть це явище.

ВІДПОВІДЬ

На розвиток рослини, що росла в придорожньому грунті, вплинув механічний склад грунтів: грунт дуже щільний має слабкий доступ повітря, невелика кількість поживних речовин, натомість  на полі  рослина має всі умови для нормального розвитку.


30. На лузі протягом декількох років пасли велику рогату худобу. Чи зміниться склад рослин на цьому лузі?

ВІДПОВІДЬ

Зміниться, тому що  на цьому лузі не відбувається відновлення трав'яного покриву, частину трави корови з'їдають, а частина - витоптують. Залишаться в основному низькорослі рослини,  що мають  розетки листя. 


31. У березовому і осиковому лісі між деревами були посаджені молоді ялини. Через деякий час на цьому місці виріс похмурий ялиновий ліс. Поясніть це явище.


ВІДПОВІДЬ

Ялина - тіньовитривала рослина, тому вона може рости під пологом березового або осикового лісу. Отримавши доступ до світла, ялина піднімається над листяними породами і діє на них гнітюче. Без доступу світла берези і осики не можуть конкурувати з ялиною.


32. Лісівники знають, що зі збільшенням віку лісу кількість  дерев в ньому зменшується. Наприклад, сосна висіває приблизно 25 млн. насінин на 1 га; через 20 років виростає близько 5 тис. дерев, а через 150 років залишається приблизно 500 сосен. Поясніть, з чим це пов'язано. Яка тут існує біологічна  закономірність?

ВІДПОВІДЬ

У лісі в процесі росту дерев відбувається боротьба за існування. Сильніші дерева гнітюче діють на своїх сусідів, які з часом відмирають. Таким чином відбувається самопрорідження.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!