пʼятниця, 10 березня 2017 р.

Чому людина гикає?

Чому людина гикає?


   Так званий блукаючий нерв, що зв'язує багато внутрішніх органів з центральною нервовою системою, проходить з грудної клітини в черевну порожнину, тісно прилягаючи до стравоходу. Разом з стравоходом цей нерв протискується через вузький отвір в діафрагмі (м'язово-сухожильній перегородці, що відокремлює грудну порожнину від черевної), далі йдучи до шлунку й іншим органам черевної порожнини.

   Ось в цьому вузькому місці він найчастіше і травмується: якщо ми квапимось при вживанні ​​їжі, через стравохід проходять досить великі шматки , блукаючий нерв в області діафрагми притискається і подразнюється. Подразнення блукаючого нерва може статися при швидкому наповненні шлунку, при переїданні, а також в незручній позі, коли нерв стискається, або при переляку, коли відбувається різкий вдих.
   Стиснення цього нерва загрожує порушенням функцій дуже багатьох органів, тому організм дуже швидко і активно реагує на незручність, що виникає. Він посилає сигнал в центральну нервову систему, яка, в свою чергу, активує діафрагмальний нерв, що відповідає за  скорочення діафрагми.
   Гикавка - це результат регулярної ( «пульсуючого») активності цього нерва, який змушує діафрагму скорочуватися потужними і різкими рухами. Гикавка - це спроба «скинути вантаж» з блукаючого нерва.
   Тому при гикавці допомагає наступне: 1) випрямитися, можна потягнутися; 2) глибоко вдихнути і затримати дихання, немов продавлюючи діафрагму вниз; можна просто глибоко і повільно подихати; 3) випити води, але трохи, інакше буде зворотний ефект. Всі ці дії сприяють «упорядкуванню» порушених взаємин між органами і зменшують тиск на блукаючий нерв в стравохідному отворі діафрагми.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!