вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Спільне та відмінне між гризунами та зайцеподібними

Зайцеподібні - тварини невеликого розміру, з коротким хвостом, у деяких хвіст  відсутній зовсім.
  Представник ряду Зайцеподібні
 Їх зуби мають деяку схожість з зубами гризунів. Ще порівняно недавно зайцеподібних, до яких, крім загальновідомих зайців і кроликів відносять ще й пищух, відносили до  гризунів в якості підряду. 
                                        Представник ряду Гризуни
Але вже в 1912 р Дж. У. Гідлі врахував багато специфічних рис організації та історії з зайцеподібних  і запропонував виділити їх в самостійний ряд.   Схожість зайцеподібних і гризунів має тільки зовнішній (конвергентний) характер. Цей погляд в даний час слід вважати загальноприйнятим. Філогенетично  зайцеподібні близькі до примітивних копитних третинного часу. Від гризунів зайцеподібні принципово відрізняються тим, що у верхній щелепі у них не одна, а дві пари різців.
Зуби Гризунів
 Друга пара різців у зайцеподібних розвинена слабше та розташовується позаду основної пари; верхівки  їх  не доходять до верхівок основних (передніх) різців. Крім того, кісткове ньобо у зайцеподібних влаштовано дуже своєрідно. Воно має вигляд вузького поперечного містка між лівим і правим рядом корінних зубів. На відміну від зайцеподібних, у гризунів кісткове піднебіння являє суцільну площу, що доходить  до різців. Є істотні відмінності в організації шлунка. У зайцеподібних він складається (фізіологічно, але не морфологічно) з двох відділів, в одному з яких відбувається бактеріальне бродіння їжі, в іншому, ближньому до виходу кишки, їжа перетравлюється пепсином. Основна схожість зайцеподібних і гризунів полягає в тому, що у них відсутні ікла, а різці і корінні зуби відокремлені широким, позбавленим зубів простором - діастемою. Зуби у зайцеподібних позбавлені закритих коренів і постійно ростуть, що пов'язано зі швидким зношуванням їх коронок.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!