неділя, 6 листопада 2016 р.

Потенційні можливості розмноження організмів

 


Культурні рослини, сільськогосподарські тварини, промислові види складають харчові ресурси людини, які постійно поновлюються саме завдяки розмноженню організмів.


Продукти життєдіяльності різних видів, від бактерій до тварин, використовуються в багатьох галузях промисловості (текстильна, шкіряна, фармацевтична та ін.). Таким чином, розмноження організмів, тобто відтворення ресурсів, створює основу життєзабезпечення людини.




Річна кількість насіння на одну рослину мати-й-мачухи становить 60 тис. Мати-й-мачуха може виростати тільки на оголених ділянках грунту, де немає ще інших рослин. Плоди парашютики розносяться вітром, і лише деякі випадково потрапляють в сприятливі умови.


Можливості насіннєвого розмноження рослин величезні. Наприклад, ромашка непахуча виробляє за рік 210 тис. насінин, полин - до 700 тис., а дерево чорної тополі - до 28 млн. Але, крім того, у рослин ще існує здатність до вегетативного розмноження. У відповідних умовах рослинність швидко займає простір, що звільнився
Теоретично, за підрахунками відомого вченого В. І. Вернадського, щоб створити загальну масу, рівну масі земної кори, бактеріям при безперешкодному розмноженні потрібно 1,6 доби, зеленим водоростям - близько 24,5 доби, а слонам - 1300 років. Незважаючи на відмінності, всі ці терміни дуже малі в порівнянні з історією нашої планети - понад 4,5 млрд років.
Серед риб найбільшою плодючистю відрізняються ті, ікра яких плаває в товщі води і слугує їжею багатьом водним мешканцям. Найбільше число ікринок відкладає у  воду велика тропічна луна-риба - до 300 млн щорічно. Дрібна каспійська кілька виробляє до 60 тис. ікринок, осетер - до 800 тис., білуга - до 7,7 млн. Середземноморська акула-пілохвост відкладає всього два великих яйця в твердих рогових капсулах і охороняє їх.
Плодючість далекосхідної горбуші - 1,5 тис. ікринок. Самка горбуші перед нерестом вириває в галечному дні річки довгасту яму, відкладає туди ікру, яку самець поливає молочком, і засипає зверху шаром піску і гальки. Утворюється гніздо-бугор. За підрахунками, в одній з далекосхідних річок в гнізда горбуші потрапляє всього 58% ікри, що містилася в самках, інша зноситься течією. До весни зберігається всього 4% ікринок, інші гинуть через недостатню аерацію, промерзання, інфекції та інші причини. Мальки виносяться течією в море, але по шляху служать їжею багатьом хижим рибам. Через кілька років доросла горбуша повертається з моря в річку, де вона народилася, і приступає до розмноження, після якого гине. В середньому до статевозрілого стану доживає приблизно одна особина з можливих 750 .




Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!