пʼятниця, 2 грудня 2016 р.

Вчителю біології про отруйні кімнатні рослини

Вчителю біології про отруйні кімнатні рослини

Вибираючи кімтні рослини, ми оцінюємо їх красу, рідше - труднощі в догляді. Але майже ніколи не замислюємося про те, наскільки небезпечними для здоров'я можуть бути горшкові рослини.

1. Аденіум



Рослина родом з Африки. Квітне  яскраво-червоними квітками. Сік цієї рослини дуже отруйний і може стати причиною дуже серйозного харчового отруєння, також спровокувати напад астми.

2. Азалія (Рододендрон)



Гарноквітнуча  рослина. Листя отруйні через вміст глікозиду андромедотоксину. Ознаками отруєння є рясна слинотеча, виділення з носа, сльозотеча, блювання. Отруїтися можна, якщо поставити рододендрон біля ліжка або робочого столу.

3. Монстера



Відноситься до родини ароїдних. Сік рослини викликає опік шкіри і дуже небезпечний для очей. Ознаками отруєння є сильне печіння в роті і горлі, рясне слиновиділення, що має неприємний запах. Травний тракт від рота до заднього проходу запалюється і має яскравий колір. Рослини дуже небезпечні.

4. Клівія



Цибулева рослина родом з Південної Африки. Цибулини служать блювотним засобом, при прийомі у великій кількості виникає отруєння. Великі дози сильно отруйні. Клівія часто стає причиною отруєння домашніх тварин і маленьких дітей.

5. Бровалія  гарна



Квітуча рослина сімейства пасльонових. При отруєнні рослинами родини пасльонових з'являються нудота, позиви до блювоти, больові відчуття, а далі - сонливість і розширення зіниць.

6. Глоріоза розкішна



Трав'яниста рослина, що використовується в медицині. У великих дозах викликає блювоту, пронос, випадання волосся, ураження нирок, порушення згортання крові.

7. Гортензія



Трав'яниста рослина, що використовується в медицині. У великих дозах викликає блювоту, пронос, випадання волосся, ураження нирок, порушення згортання крові.

8. Диффенбахія


Яд містять всі частини рослини. При потраплянні отрути в ротову порожнину відбувається сильне набрякання, що призводить до тимчасової втрати мови, можливі напади задухи.

9. Молочай



Дуже популярна кімнатна рослина. Всі частини молочаю (особливо листя) містять дуже отруйний молочний сік, який може викликати сильне печіння, пухирі на шкірі, а при потраплянні в очі тимчасову сліпоту.

10. Фікуси


Рід фікусів налічує безліч дерев і чагарників. Це одна з найпоширеніших кімнатних рослин. Фікуси виділяють отруйний сік, який викликає подразнення шкіри і інші алергічні реакції.
ФІКУС БЕНДЖАМІНА

Дотримуємося безпеки

- При роботі з отруйними кімнатними рослинами потрібно надіти рукавички. Стежити, щоб сік випадково не потрапив в очі, рот або на відкриту ранку. Після закінчення роботи ретельно вимити руки.
- Якщо в будинку є маленькі діти, то краще відмовитися від таких рослин. Як варіант - ставити їх в важкодоступні місця (підвісні полки, високі стінові ніші).
- Якщо отруєння сталося, потрібно пити воду, чай. Випити адсорбенти (активоване вугілля). Викликати блювоту для виведення отрути з організму.
- Після надання першої допомоги негайно звернутися до лікарні.

Ви

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!