середа, 7 грудня 2016 р.

Чудодійне Алое

  


 Алое вера має бактерицидні властивості і активне відносно таких бактерій як стрептокок, стафілокок, дифтерійна і дизентерійна палички. Воно ефективне при опроміненні, запальних захворюваннях, свіжих ранах, прискорює процес регенерації. Алое діє як імуномодулятор, сприяючи загальному оздоровленню організму. Активні речовини сабуру підсилюють перистальтику кишечника, добре допомагаючи при атонічних і хронічних запорах. У невеликих дозах він покращує травлення і посилює жовчовиділення.



  З соку алое був виділений антибіотик барбалоін, ефективний при туберкульозі і шкірних захворюваннях. Його застосовують також при хронічних гастритах, панкреатитах, колітах, при лікуванні кон'юнктивіту, прогресуючої короткозорості і помутніння склоподібного тіла.

    При лікуванні хворих і приготуванні медичних препаратів використовують сік алое, свіже листя, екстракт і сабур (згущений сік). Для цього з рослини, яка досягла трирічного віку, в жовтні-листопаді збирають середні і нижні листки довжиною понад 18 см. У листі містяться ефірні масла, ферменти, антраглікозиди, вітаміни, амінокислоти, мінерали, полісахариди, фітонциди, а також саліцилова кислота.
    
   Сабур, отриманий з листя алое, має хороший ефект при лікуванні хронічних закрепів. Свіжий рідкий сік рослини також є несильним проносним засобом. Препарати, виготовлені з віджатого під пресом соку, рекомендуються для лікування гастритів, що відрізняються зниженням кислотності шлункового соку, і колітів хронічного типу.

   При лікуванні  гнійних ран і різних інфекційний гнійних захворюваннях шкіри сік алое застосовується у вигляді зрошень або примочок. Ефективність зовнішнього застосування соку пояснюється його високими бактерицидними властивостями. Він згубно діє на велику кількість відомих хвороботворних мікробів - стрептококів, стафілококів, а також на кишкову, черевнотифозну і дизентерійну паличку.
Сироп, приготовлений з соку з додаванням заліза, з успіхом застосовується для лікування недокрів'я.
  
   Біостимулятори, що знаходяться в листі алое, підсилюють обмінні процеси в клітинах тканин, сприяють затягуванню і загоєнню ран.

   Препарати на основі соку алое широко використовуються при пошкодженнях шкіри рентгенівськими променями, для зняття симптомів сонячних опіків і деяких шкірних захворювань.

   Також відомо застосування алое при астенічних станах, неврозах, для зняття головних болів, що мають неясну етіологію.
  Відзначено високу ефективність використання алое для лікування бронхіальної астми, виразкової хвороби дванадцятипалої кишки і шлунку, хронічних гастритів і багатьох інших захворювань.

   У наші дні препарати з алое широко використовуються в офтальмології при лікуванні очних захворювань.
   Ця рослина має багатий хімічний склад, що пояснює корисні властивості алое. Сік алое містить мінеральні солі, вітамін C, він багатий вітамінами групи B, вітамінами A і E, амінокислотами, в ньому є дубильні речовини, каротиноїди, флавоноїди, ферменти.

   Сік алое відмінно проникає в тканини і діє як знеболююче, в місці нанесення. Він також проявляє бактерицидні властивості при нанесенні на шкіру і слизові оболонки протягом декількох годин, тому ефективний в боротьбі з хвороботворними бактеріями і мікроорганізмами. Сік алое - незамінний засіб при ангінах, фарингітах, стоматитах і будь-яких запаленнях порожнини рота.

     За результатами сучасних досліджень опубліковані наукові статті, в яких стверджується, що сік алое вбиває віруси при високій концентрації в місці нанесення.

   Корисні властивості алое дозволяють використовувати рослину як протизапальний засіб - їм лікують виразки, порізи, рани, опіки. Крім знеболюючого дії столітник також скорочує час кровотечі і стимулює обмін речовин в клітинах, викликає регенерацію тканин. Запальний процес сповільнюється, шкіра починає відновлюватися і виразка затягується.

    Алое зменшує свербіж, має протиалергічну дію. Подрібнене листя столітника додають в домашні компреси для лікування екземи, дерматитів, алергічних проявів на шкірі.

   Сік листя алое вера широко використовується для лікування проблем шлунково-кишкового тракту: для лікування виразки шлунка, гастритів, порушень відтоку жовчі. Корисні властивості алое включають проносне і сечогінну дію, здатність збільшувати секрецію травних залоз, сприяти виробленню жовчі, покращувати апетит.

   Медицина давно використовує цю цінну рослину. Сік алое входить до складу багатьох медикаментозних засобів. Корисні властивості алое використовують при лікуванні анемій - сік додають в сиропи містять залізо, адже він сприяє кращому всмоктуванню заліза. Мазі, що володіють ранозагоювальну ефектом, можна застосовувати при екземі, важко гояться і ранах, порізах і т.д.
    
   Екстракт алое застосовується у випадках інтенсивного лікування антибіотиками - препарати токсичні, а корисні властивості алое дозволяють мінімізувати шкідливий вплив на організм.
Введення екстракту або водного розчину показано при лікуванні пневмоній, флегмон і інших запальних захворювань. Сік алое застосовують для інгаляцій при комплексному лікуванні хвороб бронхів

Алое для краси


    Алое широко використовують в косметології. Сік столітника насичує шкіру поживними компонентами, очищає пори, прискорює регенерацію пошкоджених тканин. Шкіра стає пружною, підтягнутою, еластичною.
Екстракт алое додається в засоби від сонячних опіків, а також в препарати, які призначені для регенерації обгорілої шкіри.
Багато косметичних компаній випускають скраби, які очищають і охолоджувальні гелі для ніжної шкіри, молочко для видалення косметики, що мають у своєму складі екстракт алое.
Столітник давно застосовують для краси волосся. Алое прискорює ріст волосся, його можна знайти в складі багатьох шампунів і відновлюють бальзамів, масок для боротьби з лупою і сухістю шкіри голови.

Як використовувати алое в домашніх умовах

Найкраще використовувати свіжий сік алое. Виростити столітник вдома не складно, це абсолютно невибаглива рослина. Це дуже зручно - в будь-який момент можна приготувати потрібний засіб, використовувати лікувальні властивості рослини. Для лікування беруть рослини, яким не менше 3 років, а краще ще старіших. Перед заготівлею листя рослину протягом тижня не поливають.

  Зрізати листя унікальної рослини можна в будь-який сезон. Їх потрібно відривати в нижній частині стебла і відразу використовувати, так як вже через три години корисні властивості алое будуть втрачені.
Сік алое можна добути, видавивши його з листа руками. Якщо потрібна м'якоть, то можна зняти шкірку і розім'яти м'ясисту частину листа разом з соком. Найкорисніше використовувати відразу, але можна і зберегти в холодильнику.
Для зберігання листя потрібно подрібнити, залити охолодженою кип'яченою водою в пропорції 1 до 3 і перемішати. Ємність з листям алое потрібно прикрити кришкою і прибрати в темне місце - через півтори години отриману рідину потрібно три рази відфільтрувати через марлю. Сік алое заливають в скляну банку або пляшку, зберігають в холодильнику і використовують для зовнішнього застосування. Він збереже корисні властивості алое протягом двох тижнів.
Настоянку алое готують на спирту або горілці (1: 2) в теплому приміщенні протягом 10 днів, періодично помішуючи.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!