вівторок, 10 січня 2017 р.

БІОЛОГІЯ В ПИТАННЯХ І ВІДПОВІДЯХ. Рослини

БІОЛОГІЯ В ПИТАННЯХ І ВІДПОВІДЯХ

РОСЛИНИ


1. У флорі Кавказу налічується близько 6000 видів квіткових рослин, а на такій же площі Європейської равнини близько 2000. Чим ви поясните цю відмінність?

ВІДПОВІДЬ


 Різноманітність рослин залежить від кліматичних умов. Чим сприятливіші умови життя, тим багатшою є рослинність, і чим суворіше клімат, тим бідніше світ рослин. Вологий і теплий клімат Кавказу більш сприятливий для квіткових рослин, ніж помірний клімат Європейської рівнини.

2. Об'єктив мікроскопа збільшує в 20 разів, а окуляр - в 15 разів. Підрахуйте, яке збільшення має мікроскоп?

ВІДПОВІДЬ

У 300 разів. (Необхідно кратність збільшення окуляра помножити на кратність збільшення об"єктива).


3. Якщо розглянути під мікроскопом лист воднї рослини елодеї, можна побачити рух цитоплазми. Однак у інших рослин ми цього не спостерігаємо. Чому?

ВІДПОВІДЬ

Рух цитоплазми в листі елодеї ми можемо  спостерігати тому, що елодея як водна рослина має більш тонку покривну тканину - епідерму і менш в'язку цитоплазму, ніж наземні рослини.



4. У рослин (цибулі, кукурудзи, гороху, квасолі), які вирощуються  в живильному розчині, значно зменшується кількість  кореневих волосків або вони зникають зовсім. Чому?

ВІДПОВІДЬ

У рослин, вирощених в живильному розчині, потреба в кореневих волосках з їх поглинальними клітинами значно зменшується внаслідок достатньої кількості води.



5. Підземні пагони картоплі і топінамбура (бульби) під дією світла зеленішають, а підземні органи жоржин ні. Чому?

ВІДПОВІДЬ

 Властивість підземних органів зеленіти на світлі залежить від їх походження (видозмінений пагін, видозміненийний корінь). Видозмінені корені (коренеклубні) жоржин не мають властивості зеленіти на світлі, тому що це частини кореня, а у картоплі - це видозмінені пагони.

6. У сільськогосподарській практиці використовують підгортання рослин, проте багато рослин цього не потребують. Поясніть доцільність або недоцільність подібного агротехнічного прийому.

ВІДПОВІДЬ

 Підгортання проводять для утворення придаткових коренів, що веде до кращого зміцнення рослин в грунті і посилення мінерального живлення. Підгортання потребують трав'янисті рослини. Не підгортають дерева і чагарники, які мають розвинену кореневую систему.

Підгортання корисне для картоплі та арахісу.

7. Двоє учнів вирішили виростити герань. Один з них купив глиняний горщик для квітів, поклав в нього каміння, зверху насипав шар грунту, а потім посадив герань. Другий посадив герань в залізну банку з землею. Доглядали хлопці за квітами одінаково. У першого герань незабаром зацвіла, а у другого зачахла. Чому?

ВІДПОВІДЬ

 У керамічному горщику повітря вільно надходить до коріння, тому рослина в ньому нормально розвивалася, а в залізній банці, де доступ повітря був обмежений, вона загинула.

8. Добре відомий дослід, який показує наявність кореневого тиску, однак якщо поставити зрізані квіти у вазу з  водою, то рівень води у вазі швидко знизиться, хоча коріння немає .Чому?



ВІДПОВІДЬ

 Крім випаровування води з поверхні вази велику кількість води поглинають надземні органи, найчастіше листя, яке тягне на себе воду з вази та випаровує її.

9. Фосфорні добрива і гній вносять у грунт восени, а азотні - в першій половині літа у вигляді підгодівлі. Чому?

ВІДПОВІДЬ

Фосфорні добрива і гній за зиму встигають частково розкластися і навесні краще засвоюються рослинами. Азотні добрива швидко вимиваються з грунту, тому для кращого засвоєння вони вносяться навесні.

10. Учениця невдало пересадила кімнатну рослина і пошкодила  багато корінців. Рослина стала в'янути, хоча її добре поливали. Дайте пояснення, чому стала в'янути рослина?

ВІДПОВІДЬ

 При пересадці кімнатної рослини було пошкоджено багато корінців, на яких розташовуються кореневі волоски, функція яких - всмоктування водного розчину мінеральних речовин.  Тому рослина, незважаючи на те, що її рясно поливали, не могла засвоювати воду.

11. Рослини економно випаровують воду, проте часто після дощу або рано вранці на кінчиках листя суниці можна побачити крапельки води. Якщо їх спробувати на смак, вони солодкі. Поясніть це явище.

ВІДПОВІДЬ

Виділення листям крапельок води відбувається при насиченні повітря водяними парами. Разом з водою з рослин виділяються  різні речовини, які і визначають її смак.


12. Школярі посадили дерева, але не всі їх обрізали. У результаті багато пересаджених дерев засохли. Дайте пояснення цьому явищу.

ВІДПОВІДЬ

 У дерева існує певне співвідношення кореневої системи і величини крони. При пересадках частина коріння пошкоджується, тому для приживання на новому місці необхідно зменшувати також і обсяг крони. Це урівнює обсяги води, яку рослина може всмоктати з обсягм води, що випаровує її листя.

12А. З ґрунту рослини поглинають воду і мінеральні речовини. Однак такі речовини, як цукор, білки, олії, крохмаль, рослини не отримують з грунту. Чому в рослинах знаходяться ці  речовини?

ВІДПОВІДЬ

 Білок, крохмаль і жири - це органічні речовини, які рослина здатна сама синтезувати та накопичити в результаті фотосинтезу.

13. Чому салат і шпинат рекомендують зривати ввечері?

ВІДПОВІДЬ

Під вечір в листі цих рослин накопичується найбільша  кількість поживних речовин, що утворюються за рахунок фотосинтезу та накопичуються протягом дня.

14. На двох ділянках була посаджена картопля одного сорту. Одна ділянка була під яблунями, а інша - на відкритому місці. Догляд був однаковий. З якої ділянки і чому зібрали більший урожай картоплі?

ВІДПОВІДЬ

 Більший урожай картоплі отримають з ділянки, яка знаходиться на відкритому місці, так як у цих рослин фотосінтез протікає інтенсивніше і, відповідно, швидше йде процес накопичення органічних речовин.

15. З гектара пшениці в середньому виходить 16 т сухої речовини (4 т зерна і 12 т соломи і коренів). Для отримання одного кілограма сухої речовини витрачається не менше 300 л води. Скільки витрачається води при вирощуванні пшениці на 5000 га?


ВІДПОВІДЬ

24 МЛН. ТОНН ВОДИ!

16. У сосен, що ростуть в лісі, губляться нижні гілки, а у ялини вони зберігаються до глибокої старості. Поясніть це дивне явище.

ВІДПОВІДЬ

 Сосна - світлолюбна рослина, її верхівка тягнеться до світла, гілки, які опинилися в тіні, відмирають. Ялина - тіньовитривала рослина, а будова крони конусом забезпечує їй необхідну кількість світла від маківки до коренів.
   


17. Після сильного дощу жито на полі «полягло». Однак як тільки погода змінилася, жито «піднялося». Дайте об'єктивне пояснення цьому явищу.

ВІДПОВІДЬ

 Ця здатність злаків пов'язана з особливостями будови стебла, наявністю вузлів, що містять особливі клітини -  стателіти. Завдяки цим особливостям стебло злаків не ламається і витримує великі навантаження.

18. З якою метою людина використовує щеплення плодових рослин?

ВІДПОВІДЬ

Проводять щеплення для того, щоб отримати плодові рослини з необхідними ознаками (врожайність, смакові якості, морозостійкість і т.д.).

19. Квітки рослин мають різне забарвлення, але відмічено, що рослини, що квітнуть ввечері і вночі, мають найчастіше віночок білого і жовтого кольору. Дайте пояснення цьому явищу.

ВІДПОВІДЬ

 Таке забарвлення квітки краще видно в напівтемряві і приваблює комах навіть при мінімальному освітленні.

20. У більшості рослин спочатку з'являються листки, а потім рослини зацвітають, але відомі рослини, які зацвітають раніше, ніж з'являється листя. Поясніть це явище.


ВІДПОВІДЬ

У вітрозапилюваних рослин поява листя раніше квіток не заважатиме запиленню. У Комахозапилювальних  рослин листя будуть заважати комахам бачити і знаходити квітки.









Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!