пʼятниця, 20 січня 2017 р.

Загадкові дельфіни

Дельфіни - ссавці, а не риби
Незважаючи на те, що дельфіни живуть у воді і виглядають подібно іншим морським жителям, вони набагато ближче до людей, ніж здається. Дельфіни – теплокровні  тварини, ссавці, які  народжують дитинчат і годують їх молоком, а не відкладають  ікру. У них  немає луски, натомість тіло вкрите гладенькою і ніжною шкірою. Навіть плавці  у дельфінів влаштовані по-іншому. У плавцях дельфінів, на відміну від плавців  риб, є плечові кістки і навіть щось схоже на фаланги пальців. Швидше за все, дельфіни колись жили на землі, але в процесі еволюції повернулися в море.

Мозок
Мозок дорослого дельфіна важить близько 1 700 грамів, а у людини - 1 400. Але розмір мозку сам по собі ще нічого не означає, важлива  його будова. Вивчення цих тварин в магнітно-резонансному томографі показало, що у дельфіна загальне число нервових клітин і звивин в корі головного мозку навіть більше, ніж у людини.

Спілкування
Як відомо, дельфіни спілкуються за допомогою звукових сигналів різної частоти, які нам нагадують свист або клацання. За останніми науковими даними, дельфіни можуть застосовувати близько 14 000 різних звукових сигналів, що приблизно відповідає словникового запасу звичайної людини. У кожного дельфіна є своє ім'я, на яке він відгукується. Було встановлено, що це ім'я присвоюється дельфіну  зграєю ще при народженні і зберігається на все життя.
Звички
Дельфіни, як правило, не живуть на самоті. Їх зграї мають складну соціальну структуру, в якій кожна особина має своє певне місце. Дельфіни вкрай рухомі та допитливі . У той час, як більшість диких тварин уникають контакту з людьми або проявляють агресію, дельфіни люблять грати і спілкуватися з людьми, особливо з дітьми. Вони виявляють доброзичливість не тільки до людини, але і до деяких інших тварин. За всю історію спостережень не було зафіксовано жодного випадку нападу дельфіна на людину. Людина на дельфінів нападає постійно.
Загадка швидкості дельфінів
У 1936 році британський зоолог сер Джеймс Грей (Sir James Gray) звернув увагу на величезну швидкість (до 37 км / год, за його даними), яку вдається розвинути дельфінам. Провівши необхідні розрахунки, Грей показав, що за законами гідродинаміки неможливо досягти такої високої швидкості з тією силою м'язів, яку мають дельфіни. Ця загадка отримала назву «парадокс Грея». Пошуки її рішення в тій чи іншій мірі тривають досі. У різний час різні колективи дослідників висували різні пояснення феноменальної швидкості дельфінів, але однозначної  і  визнаної  відповіді на це питання доки немає.
Здатність до регенерації
Дельфіни володіють неймовірною здатністю до самозцілення. У разі отримання будь-якої рани - навіть великого розміру - вони не стікають кров'ю і не гинуть від зараження, як можна було б припустити. Замість цього їх плоть починає швидкими темпами відновлюватися, так що всього через кілька тижнів на місці глибокої рани, наприклад від зубів акули, майже не залишається видимих ​​шрамів. Цікаво, що поведінка травмованих тварин практично не відрізняється від звичайної. Це дає підстави вважати, що нервова система дельфінів здатна в критичних ситуаціях блокувати больові відчуття.
Офіційне визнання
Уряд Індії нещодавно виключило дельфінів з числа тварин і присвоїло їм статус «особистостей, що не відносяться до людського роду». Таким чином, Індія стала першою країною, що визнала наявність інтелекту  і самосвідомості  у дельфінів. У зв'язку з цим Міністерство навколишнього середовища та лісового господарства Індії заборонило будь-які виступи з використанням дельфінів і закликало дотримуватися їх особистих  прав.


А ви допускаєте, що дельфіни є розумними істотами?

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!