пʼятниця, 17 лютого 2017 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ТРАВЛЕННЯ

1. Ваш травний тракт являє собою приблизно 8-метрову трубу, яка починається в роті і закінчується анальним отвором.

2. У тонкій кишці стільки мікроскопічних  ворсинок та складок, що загальна площа її поверхні становить 250 квадратних метрів. Цього достатньо, щоб покрити тенісний корт.
3. Травлення починається ще до того, як ви щось з’їли. Вид і запах їжі запускає слиновиділення і вироблення травних соків. Як тільки перший шматочок потрапляє вам в рот, всі системи травлення починають активно працювати.
4. Давньоримський медик Гален вважав шлунок одушевленою  істотою всередині нас, яка «здатна відчувати порожнечу, що стимулює нас шукати їжу».
5. Нам потрібно близько 72 годин, щоб переварити святкову вечерю. Першими переваряться вуглеводи, такі як різні пироги і випічка. Потім настане черга сухого пересмаженого  білка (смажена курка), і найдовше займуть жири, включаючи соуси і збиті вершки з торта.
6. Людина з’їдає в середньому близько 500 кг їжі на рік.
7. Рот має
нейтралізуючу функцію. Він або охолоджує, або підігріває їжу до температури, яка прийнятна для решти травного тракту.
8. Кожен день ми виробляємо близько 1,7 літрів слини. Кількість слини регулюється автономною нервовою системою, що означає, що процес відбувається автоматично. Ось чому у нас слина виробляється при одному лише вигляді, запаху або думки про їжу.
9. М’язи травних органів скорочуються хвильовими рухами і цей процес називається перистальтика. Саме завдяки цьому їжа потрапить у шлунок людини, навіть якщо вона буде їсти, стоячи на голові.
10. У шлунку величезна місткість. В середньому шлунок дорослого може витримати близько 1 літра їжі.
11. Щоб перетравити їжу теж потрібні калорії, що становить від 5 до 15 відсотків наших енерговитрат. Найбільше енергії потрібно для переварювання білків і алкоголю.
12. Пікацизм або збочений апетит — це порушення харчування, при якому в людини розвивається потреба споживати неїстівні речі, такі як фарба, крейда і бруд. Вона проявляється у 30 відсотків дітей, і причина її не відома. Є припущення, що в усьому винен недолік якихось мінералів.
13. Одна з складовтх  травного соку — соляна кислота, яка може розчинити метал, проте пластикові іграшки, олівці і волосся виходять на іншому кінці травного тракту практично в незмінному вигляді.
14. Що буде якщо проковтнути жуйку? Існує міф, що жуйка залишається в шлунку 7 років, перш, ніж буде переварена. Це неправда. Наш організм дійсно не може переварити жуйку, але вона вийде разом з іншими рештками їжі незмінною. У дуже рідкісних випадках велика кількість жувальної гумки може привести до закупорки в кишечнику.
15. Велика частина гормону серотоніну — основного гормону настрою — виробляється не в голові, а в шлунку.
16. При панкреатиті ваше тіло починає буквально пожирати вас зсередини. Біль, який при цьому виникає, пов’язаний з тим, що ферменти переварюють жир, просочуються через протоки підшлункової залози до інших тканин, що фактично вас роз’їдає.
17. Вода, ферменти, основні солі, слиз і жовч створюють близько 7,5 літрів суміші речовин, яка потрапляє до нас в товсту кишку. І лише близько 6 столових ложок з усієї цієї суміші виходить назовні.
18. Печінка є лабораторією нашого тіла. Вона виконує більше 500 різних функцій, включаючи зберігання поживних речовин, фільтрацію і обробку хімічних речовин у їжі, вироблення жовчі і багато інших.
19. Метеоризм або кишкові гази є сумішшю проковтнутого повітря, газу, виробленого в результаті реакції в шлунку і газом, що виробляють  бактерії у травному тракті. Ця суміш складається з азоту, кисню, вуглекислого газу, водню та метану.
20. За своє життя людина з’їдає 40 тонн їжі та вдихає 380 тисяч кубічних метрів повітря. 
21. За все своє життя людина виробляє стільки слини, що її вистачило б на два великі басейни.
22. Шлунковий сік людини містить 0,4 % хлоридної кислоти. (НСl) 
23. Булемія — це неприборканий апетит. 
24. Через печінку протягом однієї хвилини протікає 1,5 літра крові, а за добу — близько 2000 л. Протягом 24 годин усе людство виділяє в навколишнє середовище 1,5 млн тонн екскрементів. Щоб їх зібрати, потрібна була б ємність із площею основи в 1 га й заввишки з 35-поверховий хмарочос.
25. Кожна людина за рік з’їдає в середньому 4 кілограми харчових добавок, консервантів, барвників, згущувачів та ін.
26. Підраховано, що людина за своє життя споживає 2,5 т білка, 1,3 т жиру, 17,5 т вуглеводів і 75 т води. 
27. На 1 см2 слизової оболонки шлунка припадає близько ста залоз, які виділяють травний сік. Š Численні дослідження показали, що чоловік проковтує одним ковтком у середньому 21 мл рідини, а жінка — 14 мл. 
28.  Відбитки язика в усіх людей індивідуальні. 
29. У людському тілі вистачить жиру на сім шматків мила. 
30. Зуб — єдина частина людини, позбавлена здатності самовідновлюватися. За твердістю зубну емаль можна порівняти з кварцом. Відомо, що навіть вістря шаблі в разі удару об емаль тупиться.

Джерело: http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-travnu-sistemu-lyudini/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!