неділя, 19 березня 2017 р.

Секвойя - феномен рослинного світу


Секвойя (Sequoia) є воістину унікальним феноменом рослинного світу. Стовбур цього представника  родини  таксодієвих (Taxodiaceae) має 6 - 11 метрів у діаметрі і досягає 110 метрів у висоту. Ще цікавіший факт про тривалість життя дерева. У Родвуодському заповіднику збереглася секвойя, яку індіанці використовували як вишку для спостереження і розведення сигнальних багать. Вік її -
5000 років і не дивлячись на такий солідний вік, вона продовжує рости!


   Росте секвойя на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки, в лісах Каліфорнії і Південного Орегону. Щоправда, вчені багатьох країн стверджують, що в далекі геологічні періоди ця незвичайна рослина була поширена майже по всій північній півкулі, аж до острова Шпіцберген. Назву свою секвойя отримала на честь вождя індіанського племені черокі Sequoyah - автора складової азбуки і першого народного просвітителя.

  Ця хвойна ядрова порода має тверду, стійку до гниття деревину, яка застосовується у виробництві меблів, шпал, вагонів, телеграфних стовпів, підводних споруд, черепиці та паперу. За властивий їй червонувато - коричневий колір, секвою називають ще і «червоним деревом». Завдяки відсутності запаху, її деревина ідеально підходить для виготовлення ящиків та коробів для зберігання сигар та тютюну, а також бочок, в яких можна тримати мед.

Секвойя відрізняється дуже швидким зростанням, і їй зовсім не шкодять паразити. Деревина цього дерева містить фітонциди, які відлякують численних шкідливих комах і тримають їх на значній відстані. Вражає і життєздатність цього дерева, завдяки якій воно поновлюється пагонами від пнів. Цей факт вельми дивує вчених, бо такий спосіб «продовження роду» не характерний для більшості представників класу хвойних.

Є маса цікавих фактів про цю дивовижну рослину. Підраховано, що загальна вага деревини однієї секвої може перевищувати 1000 тонн, і для її перевезення знадобиться потяг  з 60 вагонів. Гігантськими розмірами дерева поспішив скористатися один заповзятливий американець, який у старому стовбурі однієї такої секвої, влаштував ресторанчик на 50 відвідувачів. У стовбурі іншого поваленого дерева він спорудив гараж, щоб відвідувачам було де припаркувати авто. А в Національному парку Секвойя, в Каліфорнії, є автомобільний тунель «Tunnel Log», зроблений в стовбурі секвойї - велетнявпав, що під час бурі .


Взагалі, американці чудові «шоумени». На одній європейській виставці вони представили два поперечні зрізи пнів секвої. На одному з них розмістили рояль з оркестром і танцювальний ансамбль з 35 чоловік. На іншому звели друкарню, в якій видавалася газета з назвою «Вісник дерева-гіганта».


Секвойя - це найбільший живий організм на планеті. Типовий ліс, що складається з цих дивовижних дерев містить, на одиницю площі, більше біомаси, ніж будь-який інший лісовий масив, включаючи амазонську сельву. А тепер уявіть, яку значну роль відіграє секвойя в природі ...

ДЖЕРЕЛО : http://cikavo-znaty.com/300-sekvoyya-nayvische-derevo-na-zeml.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!