неділя, 12 березня 2017 р.

ДИВОВИЖНИЙ БАМБУК

   Бамбук відіграє істотну роль в китайській і японській символіці, є одним з атрибутів новорічного, шлюбного і похоронного обрядів. Перед Новим роком на кожних вхідних дверях в Японії з'являються зв'язки соснових гілок і бамбукових пагонів, які повинні в наступаючому році залучити в будинок щастя.

   Він є символом
вишуканості, сталості, гнучкості, гарного виховання і дружби. Бамбук вічно зелений, тому символізує довголіття і квітучу старість. На Сході бамбук порівнюють з людиною, яка схиляється перед труднощами, але не відступає перед ними. У Китаї ця рослина уособлює довголіття, в Індії - дружбу. Жителі Філіппін встановлюють на плантаціях бамбукові хрести як талісман, який привертає щастя.
               Для японців бамбукова паличка із зображенням ластівки уособлює дружбу, а з журавлем - довге життя і щастя. В Японії існує легенда про мініатюрну дівчину Кагуй-хіме, яку дроворуб Такеторі але Окина знайшов в стовбурі зрубаного їм бамбука. Цікаво, що цвітіння бамбука в деяких культурах інтерпретується як провісник голоду. Це пояснюється тим, що рослина цвіте дуже рідко, а її насіння вживається в їжу, як правило, тільки в голодні часи.
          Бамбук - рослина, яке відіграє велику роль у східноазіатському мистецтві і символіці; його порожнистий стовбур символізує скромність, а його вічнозелена незмінність і "худоба" - похилий вік. Покладені в вогонь шматки бамбука лопаються з гучним тріском і виганяють злих духів. Гілка бамбука є атрибутом лагідної Гуань-інь, богині милосердя. Тому бамбук охоче зображують (разом з хризантемами, соснами і квітучими сливами) на малюнках в техніці туші. Вузли на стеблі розглядалися часто як сходинки на шляху до вищого пізнання. В Японії проростаючі з землі молоді пагони бамбука символізують вічну молодість і неприборкану силу.

ДЖЕРЕЛО : http://myfhology.info

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!