понеділок, 10 квітня 2017 р.

Найстаріше дерево України

Найстаріше дерево України

Найстарішим деревом України вважається 1350-річний дуб, що росте в урочищі «Юзефинська дача» у Рівненській області. 

Тільки уявіть собі, що він існує майже півтора тисячоліття! Скільки ж довелося побачити цій рослині на своєму довгому життєвому шляху, скільки поколінь та епох пережити та встояти… і щовесни знову зеленіти, тягнучи до неба нові гілки, даруючи людям затінок та душевну рівновагу.
Упродовж другої половини XIX ст. поліські ліси нещадно вирубували німецькі та польські колоністи. Проте, урочище й дотепер збереглося, як чарівний острів серед розлогих загоринських боліт.
Нині урочище «Юзефинська дача» — пам’ятка природи загальнодержавного значення. Вона створювалася саме для охорони дуба-патріарха та його молодших братів 500–600-річного віку.
Дуб-патріарх має обхват 8,4 м (його ледве охоплюють п’ятеро людей, узявшись за руки), висота дерева становить 20 м.
За своє життя дуб справді бачив чимало. І той, хто побачить дерево на власні очі, цілком погодиться з традиційною оцінкою його віку. Дуб настільки старий, що давно став схожим на прадавню руїну, овіяну вітрами, биту-перебиту блискавицями далеких віків.
Саме після однієї з таких блискавок, яка вдарила у дуб-велетень 28 червня 1997 р. та зрізала найбільш товсту його гілку, розкроївши кору дерева аж до землі, учені-дендрологи визначили вік дерева.
ДЖЕРЕЛО: http://haiduk-d.blogspot.com








Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!