вівторок, 30 травня 2017 р.

ОПУНЦІЯ

Опунція (Opuntia) - рослина родини  кактусових. За різноманітністю видів (близько двохсот), цей рід один з найбільших у родині. Поширені на великих територіях Південної і Північної Америки, включаючи Вест-Індію. Більша частина цього виду
культивується в Мексиці, де зосереджена майже половина видів.
Згідно з легендою ацтеків, Теночтітлан (Мехіко) був заснований на тому місці, де росла колись опунція, на якій орел поїдав змію. Цю сцену з легенди відобразили і на гербі Мексики. Деякі види опунції добре поширилися в субтропічних і тропічних регіонах усього світу.
Стебла-пагони сплощеної і овальної форми, розгалужуються, утворюючи кущ від 2 до 4 метрів. Квітки червоного або жовтого кольору. Рослина покрита колючками.
Найвідоміші види: Опунція дрібноволосиста (Opuntia microdasys), опунція індійська або інжирна (Opuntia ficus-indica), опунція великоколючкова (Opuntia megacantha), опунція темноколючкова  (Opuntia phaeacantha), опунція одягнена (Opuntia vestita), опунція червоно-руда (Opuntia rufida ).
Використання різних видів опунції в сільському господарстві простежується до культури Паракас. Крім використання плодів і пагонів в їжу, однією з важливих цілей вирощування рослини є отримання з неї карміну. Це харчовий барвник (Е120) червоного кольору, його отримують з кармінової кислоти.
Справа в тому, що на кактусі селиться і розмножуєтьсякактусова ложнощитівка
(Dactylopius coccus). Ці комахи (розміром менше 4 мм.), великими групами збираються
на стеблах, алетільки з самок можливо екстрагувати карминову кислоту. Через те,
що виробництво Е120 довгий і трудомісткий процес, ця харчова добавка є однією
з найдорожчих.
Рослина також слугує сировиною для отримання пектинів, протикорозійних речовин, клею, барвників для продуктів харчування. Насіння опунції містять 20% їстівного жиру, дуже схожого за властивостями і смаку зі свинячим жиром. Його широко застосовують для додавання потрібного смаку рослинним маслам.
У Північній Африці рослину часто висаджують в якості живої огорожі, для захисту грунту від ерозії на схилах. З плодів опунції на острові Мальта виробляють лікер (Ambrosia Bajtra), який є національним алкогольним напоєм.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!