неділя, 23 липня 2017 р.

Знайомі незнайомці. ЧОРНИЙ ПЕРЕЦЬ


Чорний перець (Piper nigrum L.) його ще називають Малабарська ягода, являє собою деревоподібну ліану "Piper nigrum", що відноситься до родини перцевих. Вона росте в лісі, обвиваючи дерева, які служать їй опорою. У довжину ліана може досягати 6 м. На плантаціях, де її спеціально розводять, як опори застосовують спеціальні підпірки в вигляді жердин.
На плантаціях рослина являє собою
повзучу ліану, що досягає у висоту 15 м. Листя має довжину 80-100 мм. Після закінчення цвітіння виростають круглі плоди, спочатку зеленого кольору, потім вони набувають жовтий або червоний колір.

Ліана має яйцеподібне, шкірясте, сірувато-зелене листя. Чорний перець цвіте дрібними білими квітками. Плоди перцю чорного представляють собою кістянки кулястої форми з твердою оболонкою, що мають пекучий смак. Чорний перець корисний людям із серцево-судинними захворюваннями, тому що він ефективно очищає судини і розріджує кров. Їм приправляють м'ясні, рибні та овочеві страви.

  Вирощуванням чорного перцю займаються в Шрі-Ланці, на Яві, Суматрі, Борнео, в Бразіліі.Главним експортером чорного перцю на світовий ринок є острів Суматра.

  Зростає чорний перець на високих стрижнях, аналогічно хмелю. Через три роки після посадки починає плодоносити. Від однієї і тієї ж рослини  отримують три види перцю - чорний, білий і зелений. Урожай перцю починають збирати, коли плоди набувають червоного кольору. У процесі сушіння на сонці плоди перцю чорніють. Чорний перець високої якості повинен бути твердим, темним і важким. 1000 зернин якісного чорного перцю повинні важити рівно 460гр. Тому в античні століття чорний перець служив в якості еталону для зважування аптечних товарів, що вимагають великої точності.В тропічних країнах плоди недостиглого зеленого перцю консервують в солі і оцті. При цьому він набуває дуже ніжний і тонкий аромат. Найякіснішими сортами чорного перцю в усьому світі вважаються малабарський і теллішері.

До речі білий перець-це той самий чорний перець, тільки чищений механічно від оплодня, зазвичай для отримання білого перцю свіжозірвані зрілі плоди перцю замочують у воді (іноді гарячої для прискорення процесу) приблизно на один тиждень. В результаті замочування оболонка плоду розкриається і розм'якшується, після чого оболонку плода відокремлюють і сушать, залишивши насіння.
Зелений перець, отримують з незрілих плодів чорного перцю. Засушені зелені горошини обробляють таким чином, щоб зберегти зелений колір, наприклад, із застосуванням діоксиду сірки або шляхом ліофілізації (сухої сушки). Аналогічним чином з зрілих плодів також отримують рожевий (червоний) перець (слід відрізняти рожевий перець з Piper nigrum від більш поширеного рожевого перцю, що виготовляється з плодів перуанського перцю або бразильського перцю).

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!