середа, 1 листопада 2017 р.

Завдання відбіркового туру міського етапу Всеукраїнської олімпіади юних біологів (2017/2018 навчальний рік) 9 клас

Завдання відбіркового туру міського етапу
Всеукраїнської олімпіади юних біологів (2017/2018 навчальний рік)

9 клас                                             
Тести групи А
У завданнях цієї групи з чотирьох варіантів відповідей вірним є тільки один.
1. Значна кількість цих речовин утворюється у тканинах хвойних рослин, хрону, цибулі, часнику. Вони здатні пригнічувати ріст і розвиток шкідливих мікроорганізмів. Що це за речовини?    а) Фітогормони    б) Вітаміни    в) Фітонциди    г) Гербіциди
2. Формула квітки Ч(5)П5Т9+1М1 характерна для такої рослини як :
а) церцис європейський;   б) горох посівний;  в) мімоза соромлива;  г) акація срібляста.
3. В ботаніці яблуком називають несправжній соковитий плід з багатьма насінинками, розташованими у плівчастих комірках. Назвіть рослини, які мають плід яблуко.

а) інжир;    б) арахіс;    в) персик;    г) горобина;     д) айва;      е) груша.
4. На що перетворюється зародок вищих спорових рослин, який сформувався із заплідненої яйцеклітини?
а) на особину статевого покоління (гаметофіт)        б) на особину нестатевого покоління (спорофіт)        в) на спорангій         г) на статевий орган
5. Палінологія - розділ ботаніки, яка вивчає пилок і спори рослин. Дослідження пилку та спор рослин минулих геологічних  епох дозволяє з'ясувати особливості палеокліматів, умови утворення гірських порід, здійснити датування останніх тощо. А в якій породі пилок може найкраще зберегтися?           а) нафті;        б) торфі;         в) вугіллі;         г) вапняку
6.  У людини, хворої на малярію, через певні проміжки часу настають приступи, під час яких підвищується температура до 40-41 °С, її лихоманить. Це відбувається тому, що:
а)   малярійний плазмодій виділяє в кров пірогени;
б)  еритроцити розриваються і у кров надходять нові мерозоїти;
в) в кров з еритроцитів потрапляють отруйні продукти життєдіяльності плазмодія;
г)  організм людини пристосовується до наявності малярійного плазмодія;
д)  організм людини намагається знищити уражені еритроцити
7. Діафрагмальний м'яз ссавців приймає участь у:
а) регуляції кровообігу:   б) зовнішньому диханні:    в) сечовиділенні:     г) травленні
8. Які птахи живуть в печерах, де до стін приліплюють гнізда, що роблять із слини?
а) дрімлюги;    б) стрижі-салангани;     в) бджолоїдки;         г) вальдшнепи
9.  Який тип вегетативного розмноження характерний для коралових поліпів?
а) фрагментація    б) брунькування      в) невпорядкований поділ
 г) упорядкований поділ
10.  Визначте функцію жирового тіла членистоногих:
а) утворює хітиновий покрив;       б) виконує роль внутрішнього скелета;
в) вилучає з гемолімфи продукти обміну;       г) виділяє травні соки.
11. Ці темно-коричневі  пігменти  забезпечують забарвлення волосся, шкіри, райдужної оболонки ока. Їхнє утворення посилюється під дією ультрафіолетового випромінювання, а припинення синтезу цих сполук викликає посивіння волосся. Назвіть ці сполуки.
а) Хлорофіли      б) Гемоглобіни       в) Каротиноїди      г) Меланіни
12.Елемент,який визначає червоний колір гемоглобіну,входить до складу міоглобіну. Певний його запас зберігається в білках печінки.
а) Золото    б) Залізо      в) Фосфор         г) Кальцій
13.Внаслідок геморагічного інсульту головного мозку в дорослої людини був уражений один із центрів мовлення, що спричинило порушення мови. У якому відділі головного мозку був крововилив?
 а) середньому мозку;   б) таламусі;   в) правій півкулі;    г) лівій півкулі.
14. Мітральний клапан знаходиться на межі між:         а) лівим передсердям та лівим шлуночком;     б) правим передсердям та правим шлуночком;       в) легеневим стовбуром та правим шлуночком;      г) аортою та лівим шлуночком.
15.Всисна поверхня епітеліальних клітин збільшена у 25 разів завдяки:
а) війкам;   б) плазмодесмам;     в) мікроворсинкам;     г) щілинним контактам;
16.Панкреатичний сік виділяється в порожнину:
а) ротову;   б) шлунка;    в) дванадцятипалої кишки;    г) товстої кишки.
17. На вміст Натрію і Калію у сироватці крові найбільш впливає гормон:
а) паратгормон;  б) кальцитонін;  в) тироксин;   г) альдостерон.
18. Особливе значення в збільшенні теплопродукції в умовах холоду відіграє бурий жир, який розташований у людини між лопатками, на шиї, в підм’язових заглибленнях. Ця тканина добре розвинена у новонароджених дітей, у яких терморегуляція ще недосконала. Які ж особливості будови клітин цього жиру?
а) велика кількість рибосом;   б) велика кількість мітохондрій;   в) велика кількість лізосом;  г) велика кількість хромосом.
19. Клітини хрящової тканини називаються:
а)  остеоцити;     б)  гепатоцити;    в)  хондроцити;      г)  міоцити.
20.Виберіть твердження, що відповідає поняттю «фізіологічний розчин»:
а)  0,8% розчин глюкози;   б) 0,9% розчин NaCl;    в) 0,6% розчин NaCl;
г) 0,9% розчин глюкози.
21. Виберіть групу вуглеводів, які належать до моносахаридів:                                                   а) рибоза, глюкоза, фруктоза;   б) глюкоза, фруктоза, трегалоза;  в) мальтоза, рибоза, сахароза; г) целюлоза, дезоксирибоза, глюкоза.
22. Вкажіть органелу еукаріотичних клітин, яка має свою спадкову інформацію:                      а) лізосома;   б) центросома;   в) клітинний центр;    г) хлоропласт
23. Цей видатний лікар уперше у світі використав ефірний наркоз у військово-польових умовах, висунув вимогу, щоб хірурги проводили операції в білих халатах, виварених в окропі, став «батьком» гіпсової пов’язки при переломах і засновником військової хірургії. Назвіть його.          а) Пирогов М.І.;      б) Філатов В.П.;   в) Дженнер Е.Г.  г)БоткінС.П.
24. Назвіть правильну послідовність структур, які відображають ієрархію рівнів організації життя:
а) плазмалема - фосфоліпіди - міоцит - гладкі м’язи;
б) сечовидільна система - нирка - нефрон - подоцити;
в)  Ферум - еритроцит - гемоглобін - кров;
г) ДНК - хромосоми - ядро - клітина - дрозофіла
25. Якщо додати речовини, що називаються емульгаторами, то вони дозволять олії і воску добре змішуватися з водою. Чому мило і вода змивають помаду?          а) вода містить емульгатор, що дозволяє змішувати мило з помадою;   б) мило діє як емульгатор, що дозволяє змішувати воду з помадою;      в) емульгатори в помаді дозволяють змішувати мило з водою.     г) мило і помада з'єднуються, утворюючи емульгатор, що змішується з водою.
26. Якщо на свіжу ранку капнути розчин гідрогену пероксиду, можна спостерігати активне спінювання, спричинене розкладанням пероксиду. Із діяльністю якого білка пов’язане це явище: а) пепсину; б) трипсину; в) каталази; г) міозину;
родопсину.
27. Джерелом енергії для забезпечення активного транспорту через плазмолему може бути:           а) світло;    б) АТФ;    в) глюкоза;     г) йони Ca2+;      д) ацетил-КоА.
28.Однією із функцій печінки є знешкодження різноманітних токсичних речовин. Вкажіть, які органели гепатоцитів будуть набувати особливого розвитку у випадку постійної потреби у детоксикації:                
 а) центріолі;   б) гладенька ЕПС;     в) гранулярна ЕПС;     г) лізосоми;        д) пероксисоми
29 При полегшеній дифузії речовини у клітину рухаються:        а) за градієнтом концентрацій і без затрат енергії;  б) за градієнтом концентрацій і з затратою енергії;      в) проти градієнту концентрацій і без затрат енергії;         г) проти градієнту концентрацій і з затратою енергії;
30. До гексоз відносяться: а). лактоза    б) глюкоза    в) рибоза   г) сахароза    
                                                                               
Тести групи Б
У завданнях цієї групи з п’яти варіантів відповідей вірними можуть бути від одного до п’яти
1.Укажіть  ознаки, за якими хламідомонада відрізняється від хлорели: 
а) одноклітинна водорість;      б) хлоропласт у вигляді чаші;      в) наявність піреноїдів;          г) має джгутики;   д) здатна до мутуалістичних зв’язків;    є) наявність статевого розмноження;  ж) наявність нестатевого розмноження; з) мешкає в солоних водоймах; 
2. Виберіть ознаки притаманні для пеніцилу:    а) одноклітинний гриб;    б) багатоклітинний гриб;      в) паразитичний гриб; г) сапротрофний вид; д) симбіотичний організм.
3.При порівнянні зрізів стебел кукурудзи та дуба можна помітити таку відмінність:                 а) у кукурудзи є ксилема, а у дуба – немає;    б) у дуба і кукурудзи відсутня серцевина;           в) у кукурудзи немає камбію, а дуба є;            г) у дуба є флоема, а у кукурудзи – немає;         д) у кукурудзи і дуба наявна серцевина.
4. Виберіть представників комахоїдних:   а) кріт; б) землерийка; в) їжак; г) байбак; д) заєць.
5. Під час мікроскопії з скрібка з періанальних складок у дитини виявлено безбарвні яйця, що мають форму несиметричних овалів. Якому гельмінту належать ці яйця?      
а) Кривоголовці дванадцятипалій.   б) Аскариді людській.    в) Гострику.    г) Волосоголовцю людському.
6.  Виберіть двох паразитів, проміжними хазяями яких є риба:
а)  трипанозома; е) бичачий ціп’як;  б)  ехінокок;  є) широкий стьожак; в)  дизентерійна амеба;  ж) молочно-біла планарія;  г) сисун котячий;  з) людська аскарида;
7. Вкажіть судини по яких тече венозна кров:    а) по легеневій артерії;  б) по легеневій вені; в) по аорті;   г) по порожнистій вені;   д) по коронарній артерії.
8. Як впливають на роботу серця солі калію:       а) збільшують частоту серцевих скорочень; б) зменшують частоту серцевих скорочень;         в) збільшують силу серцевих скорочень;      г) зменшують силу серцевих скорочень;          д) не впливають на силу серцевих скорочень.
9. Укажіть судини в організмі людини, по яких рухається венозна кров:
а) легенева вена;    б) легенева артерія;    в) сонна артерія;     г) верхня порожниста вена;
д) нижня порожниста вена.
10. Укажіть, які з наведених функцій виконує оптична система:
а) забезпечує захист рогівки від механічних ушкоджень;       б) заломлює світлові промені;     в) поглинає світлові промені і не дозволяє їм  розсіюватись всередині ока;    г) забезпечує чітке зображення предметів на сітківці;      д) забезпечує здатність розрізняти  кольори
11. Для забезпечення зсідання крові необхідні:
 а) протромбін;    б) Кальцій;    в) Калій;       г) вітамін К;     д) вітамін Е.
12. До складу нуклеотидів входять залишки:
а) нітратної основи;   б) амінокислоти;  в) пентози;  г) ортофосфатної кислоти;     д) гексози.
13. Фотосинтез з виділенням кисню здійснюють:
а) хлорела;   б) дріжджі;    в) ціанобактерії;     г) зелені бактерії;    д) евглена зелена
14. Для зернистої ендоплазматичної сітки характерними ознаками є:
а) пов'язана з мембранними структурами клітини;     б) містить рибосоми, що синтезують білки;   в) виконує енергетичну функцію      г) бере участь у біосинтезі нуклеїнових кислот;
д) бере участь у транспорті білків.
15. Ліпіди з простими, а не складними ефірними зв'язками є типовими для плазматичної мембрани:    а) архебактерій;   б) рослин;   в) грибів;  г) еритроцитів;      д) нейронів.
16. Похідними холестеролу є: а) нейтральні жири; 6) жовчні кислоти; в) рослинні олії;
г) вітамін Д; д) фосфоліпіди; е) стероїдні гормони.
17. Втрата нативної конформації білків відбувається:
а) при екстремальних значеннях рН;     б) при високій температурі;    в) під дією органічних розчинників;    г) під дією детергентів;      д) під дією води
18. Вкажіть функції центросоми:    а) утворення полюсів ділення клітини;    б) синтез білків і АТФ; в) формування мікротрубочок веретена поділу;  г) розтягування дочірніх хромосом до полюсів під час мітозу й мейозу;  д) розщеплення АТФ.
19. Типовими внутрішньоклітинним депо кальцію є такі органели:
а) ендоплазматичний ретикулум;   б)ядро;  в) лізосоми;   г) пероксисоми;     д) мітохондрії.
20.Пептидний зв'язок утворюється між:
а) двома аміногрупами амінокислот; б) двома карбоксильними групами амінокислот;
в) аміногрупою та карбоксильною групою амінокислот; г) SН-групами цистеїну.



                                                         Тести групи В 
Подумайте, які з запропонованих варіантів відповідей є правильними. Спосіб відповіді на ці запитання вказано у кожному з них.
1. Оберіть ознаки, що притаманні представникам відділу Мохоподібні:
        Провідні елементи               Домінуюче покоління              Органи прикріплення 
      1. Ситоподібні трубки       1. Диплоїдний спорофіт                 1. Гаусторії
      2. Судини                            2. Гаплоїдний гаметофіт                2. Ризоїди     
      3. Відсутні                          3. Диплоїдний гаметофіт               3. Корені 
2. Встановіть відповідність між родинами та їх представниками:
1. Розові                                            А  баклажани
2. Пасльонові                                    Б  деревій
3. Злакові                                          В  горобина
4. Айстрові                                       Г  грицики
                                                          Д  пирій
3.Установіть на відповідність між істотою і таксоном, до якого вона належить:
            1.  стьожкові черви;                         А. ехінокок              
            2. кільчасті черви;                            Б. гострик     
            3.  війчасті черви;                            В. дощовий     черв’як
            4.  круглі черви.                               Г. біла планарія        
4. Встановіть відповідність між назвами ссавців і назвами рядів, до яких вони належать:
            1 морський  лев              А  китоподібні
            2 афаліна                         Б    комахоїдні
            3 бурозубка                     В  ластоногі
            4 носоріг                         Г  парнокопитні
            5 олень                            Д  гризуни
                                                     Е непарнокопитні
5. Встановіть відповідність між залозами та гормонами, що їх виробляють:
1 гіпофіз                                    А  глюкагон
2 епіфіз                                      Б  соматотропін
3 підшлункова залоза              В мелатонін
4 щитоподібна залоза              Г  адреналін
                                                  Д  тироксин
6. Установіть відповідність між білком (1 – 4) та його біологічною роллю (А – Д).
 1 гемоглобін             А захисна
 2 актин                      Б ферментативна
3 фібрин                    В регуляторна
4 пепсин                    Г транспортна
                                   Д рухова
7. Укажіть правильні характеристики процесу реплікації.
Локалізація

1    ядро
2    комплекс Гольджі
3    лізосома
Призначення

1    синтез білка
2    синтез РНК
3    синтез ДНК
Учасник процесу

1    РНК-полімераза
2    ДНК-полімераза
3    рибосома


8. Встановіть відповідність між хімічним елементом та його біологічним значенням:
1. Магній                      А) впливає на швидкість синтезу білка у рослин;
2. Купрум                     Б) входить до складу зубної емалі.
3. Флуор                       В) входить до складу хлорофілу, активізує роботу ферментів;
4. Хлор                         Г) входить до складу гемоціану крові головоногих;
5.Калій                         Д) регулює водно – сольовий баланс, покращує роботу міокарда;
                                      Є) складова шлункового соку, регулює баланс води в організмі;

9. Установіть відповідність між органелами та їхніми функціями:
1) пластиди
А) внутрішньоклітинне травлення
2) рибосоми
Б) синтез ліпідів і гормонів ліпідної природи
3)незерниста ендоплазматична 
сітка
В) регуляція внутрішньоклітинного тиску
4) лізосоми
Г) фотосинтез

Д) синтез білка

10.  Установіть відповіднсть між назвами класів органічних сполук і речовинами, які до них належать:
білки;                                                         А  ДНК
ліпіди;                                                       Б  тристеарин
вуглеводи;                                                 В  міоглобін
нуклеїнові кислоти                                   Г  стероїдні гормони
                                                                        Д  фруктоза



Дати відповідь на питання.

Чим пояснюється різноманітність білків та їхня специфічність?


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!