вівторок, 16 січня 2018 р.

Рекордсмени-рослини України

Рекордсмени-рослини України
                                                                                      

…найдовговічнішим деревом України вважається тис ягідний, вік якого 4 тисячі років. У минулому ця рослина була поширена по всій лісовій зоні Європи, але повсюди її винищували через дуже цінну деревину - недаремно тис називають “королівським деревом”, а також “негний-деревом”. У нашій країні осередок цього дерева - княждвірський резерват поблизу
Коломиї в Івано-Франківській області, загальна площа якого 206 гектарів.


…найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефин Рівненської області. У селі Верхня Хортиця росте 800-річний дуб, під яким, за легендами, стояли загони руських князів Олега та Святослава, відпочивали Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Ілля Рєпін та Михайло Лисенко. Обхват його стовбура понад 8 метрів.

…найвище дерево в Україні - модрина європейська в Рахові, яка у 140 років мала висоту 54 метри, а також кілька ялиць в урочищі Чемернар Берегометського лісокомбінату на Буковині. Їхня висота 45 метрів.

…найменше дерево з тих, що ростуть в Україні, - верба туполиста. Висота її 12-15 сантиметрів, а зустрічається вона на вологих вапнякових скелях в альпійському поясі Карпат, зокрема на горі Близниця.

  ДЖЕРЕЛО

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!