четвер, 26 грудня 2019 р.

Знайомі незнайомці. ТАРГАН.


   Таргани з давніх - давен живуть з нами пліч -о-пліч, але викликають вони тільки жах і огиду . Ці комахи  надзвичайно витривалі, мають здатність вижити навіть тоді, коли на нашу думку, це не можливо.

  Тарган може затамовувати подих на 40 хвилин.

  Тарган може жити протягом тижня без голови. Помирає він від спраги і голоду, бо не має рота, щоб пити. Таргани можуть жити
місяць без їжі, але лише тиждень без води.

  Таргани є досить лінивими. Три чверті свого часу вони просто лежать і нічого не роблять. Але, за необхідності, за одну секунду тарган здатний пробігти до 75 сантиметрів, в порівнянні з розмірами його тіла – це неймовірний показник. До того ж рух таргана дуже маневрений – за одну секунду він може поміняти траєкторію до 25 разів.

  Таргани мають невеликі сенсори на спині, які можуть відчувати рух у повітрі. Ось як вони знають, що твоя нога наближається, коли ти намагаєшся наступити на них.

  Таргани можуть протиснутися через щілину завтовшки, як 1 копійка.

  Тарган - один з небагатьох видів у  живій природі, хто здатен вижити після ядерної війни. Ця живуча комаха здатна пережити опромінення в 6400 рад., в той час як людина взмозі витримати всього 500 рад. Тобто, таргани у 13 разів стійкіше за людину до впливу радіації!

  Найбільше в житті таргани бояться бути перевернутими на спину. Якщо таргана перевернути ногами догори, він ніколи не зможе перевернутися назад. Він буде так лежати до тих пір поки не помре від голоду або спраги. У природному середовищі йому в цьому допомагають травинки, сучки і гілочки.


  Головною потребою для таргана є вода, саме тому для того, щоб вдало позбутися  цих комах так важлива відсутність вологих місць.

  Найбільші таргани живуть в Південній Америці. Довжина тіла їх сягає 15 см, а розмах крил – до 30 см.

  З точки зору біології, найближчими родичами тарганів є терміти.

  У деяких країнах ( зокрема, у Китаї)  цих комах вживають у їжу, бо вони містять більше протеїну, ніж курятина.

   Настоянки з тарганів  використовують у вигляді ліків.

  Також колись вважалося, що таргани в будинку приносять багатство і благополуччя в родину.

Що їдять таргани?


Ці шкідники практично всеїдні, що обумовлено особливою будовою ротового апарату. Раціон домашнього вусаня складається з найрізноманітнішої  їжі:

  • будь-які харчові продукти : фрукти, овочі, борошняні, кондитерські вироби, крупи, цукор, м'ясні страви;
  • кімнатні рослини;
  • шкіряні вироби;
  • папір, мило;
  • побутовий клей ( для шпалер, наприклад);
  • натуральні тканини;
  • палітурки книжок;
  • лупа, відмерлий епідерміс.


   Незважаючи на настільки значний список того, чим тарган харчується, перевагу комаха віддає харчовим залишкам з високим вмістом жирів і вуглеводів. Є версія, що членистоногі дуже люблять пиво. Ця слабкість до хмільного напою використовується для приготування приманок. При несильному заселенні квартири шкідники трапезують лише вночі. У денний час вони ховаються в затишних місцях: під плінтусами, в щілинах, в стиках меблів, за холодильником тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!