середа, 23 вересня 2020 р.

Цікаво про зозулю

 Природа нічого не робить просто так.







Наприклад, зозулі підкладають свої яйця в гнізда інших птахів не тому, що не хочуть піклуватися про потомство . На думку багатьох орнітологів , зозуля не може висиджувати свої яйця сама, так як вони з'являються з великим проміжком часу (від двох до трьох днів). Це означає, перше її пташеня вже вилупилось би, а останнє яйце ще було б свіжим. Це призводило б до неминучої загибелі пташенят: першого вже потрібно годувати, а останнього ще висиджувати ... За сезон зозуля відкладає більше десяти яєць.
Замість того, щоб будувати власне гніздо, зозулі підкладають свої яйця в гнізда дрібних горобцевих птахів. Свої яйця зозуля намагається підкинути в ще незакінчену кладку.

Коли самка зозулі знаходить придатне гніздо, то за час відсутності господарів вона викидає з нього одне з яєць, і замінює його своїм. Іноді, щоб відкласти яйце в чуже гніздо, зозуля користується допомогою самця, який своїм оперенням здалеку дещо нагадує яструба. Самець починає літати навколо обраного гнізда, а птах, побачивши його , зі страху залишає кладку. Тоді зозуля, швидко підлетівши до спорожнілого гнізда і викинувши одне хазяйське яєчко, кладе на його місце своє. Птах, що повернувся, бачить, що всі яйця на місці і продовжує висиджування.
За своїм забарвленням яйця зозуль схожі на яйця птахів - господарів гнізда. Через те, що ембріональний розвиток зозуленят короткий - всього близько 12 днів, - це дозволяє їм вилупитися раніше сусідів по гнізду. Потім зозуленя починає методично викидати всі яйця або навіть вже вилупившихся пташенят. Для цього у сліпого і начебто безпорадного пташеняти є особливий механізм: на голій спині знаходиться чутлива зона, при дотику до якої включається інстинкт викидання, що діє протягом пеших чотирьох днів. Допомагаючи собі крилами, він піднімає ношу на спину, задкує до краю гнізда, напружившись, піднімається на ногах і скидає яйце або пташеня вниз. Зозуленя не заспокоїться, поки не викине всіх з гнізда. Подібний сценарій реалізується природою тому, що виросте зозуленя набагато більше прийомних батьків, отже, йому необхідна вся принесена ними їжа.

Іноді птахи-господарі бувають набагато менше прийомного зозуленяти, але вони все одно не помічають своєї помилки і цілими днями носять корм для величезного приймака. На 20-ту добу він покине гніздо, обігнавши останніх в два, а то і три рази.
Але, незважаючи на це, зозулі - одні з найкорисніших наших птахів. Зозулі знищують навіть тих шкідників, яких не їдять інші птахи

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!