неділя, 7 листопада 2021 р.

Уільям Гарвей (1578 - 1657) і відкриття кровообігу.

 Уільям Гарвей (1578 - 1657) і відкриття кровообігу.


📌 Скорочуючись, серце ❤️приводить у рух кров🩸. По судинах вона пробігає по всьому тілу. Але до XVII століття навіть вчені не мали уявлення про цю істину, сьогодні загальновідому. ❗️Велике наукове відкриття - відкриття кровообігуздійснив англійський лікар і біолог Уільям Гарвей.
📌 Провівши величезну роботу з дослідження кровообігу, Гарвей прийшов до висновку, що центром кровообігу є не печінка, як вважав Гален, а серце. Серце рухає кров по замкнутому колу. Артерії несуть "досконалу і живильну" (як писав Гарвей) кров від серця, а вени повертають в серце "виснажену і непридатну" кров. Кров рухається по кругам. Цих кругів два. По великому кругу кров обходить все тіло. В малому крузі кров рухається між серцем і легенями.
📌❗️❗️❗️Наука того часу ще не мала ніякого уявлення про кисень і його роль в організмі. Гарвей вважав, що кров❗️ проціджується через легені для охолодження.
📌У 24 роки Вільям Гарвей отримав в Падуанському університеті ступінь доктора медицини
📌 Не кожному видатному біологу і лікарю при житті зводять пам"ятник. Гарвей був удостоєний такої честі. Пам"ятник йому було поставлено в Королівському коледжі лікарів у Лондоні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!